KUSTENDORF: Otvoren festival, u ponoć svira "Riblja čorba" (FOTO)

Reditelj performansa i domaćin festivala Emir Kusturica spojio je film, pozorište i disko klub na otvaranju Kustendorfa. Prvi je na Mokru Goru stigao iranski reditelj Asgar Farhadi, a predsednica žirija će biti francuska glumica Berenis Bežo

  • 5

Sedmi filmski i muzički festival "Kustendorf" otvoren je večeras spektakularnim vatrometom, na Mokroj Gori. Zabavi pre otvaranja festivala, prethodio je koreografski performans atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, a u ponoć počinje koncert benda "Riblja čorba".

Sve kuće na trgu presvučene su belim bioskopskim platnom, a malo drveno selo u Mokroj Gori večeras je postalo najveći bioskop na svetu. U realnom vremenu i prostoru Ferdinanda kojeg je igrao Zoran Cvijanović ubio je Gavrilo Princip u tumačenju Ivana Jeftovića. Kada je prestolonaslednik upokojen počela je disko žurka.

Kao i prethodnih godina, u takmičarskom programu festivala koji traje do 23. januara biće predstavljeno 15 filmova studenata i debitanata iz Srbije i inostranstva koji će se takmičiti za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, a njihovi autori učestvovaće i u radionicama koje će držati poznati filmski stvaraoci.

Glavni gosti festivala su režiser Asgar Farhadi koji je pravi stigao na Mećavnik  i glumica Berenis Bežo koja je i predsedavajući žirija.

U okviru specijalnog programa Kustendorfa "Savremen tendencije" biće prikazani filmovi "Prošlost" Farhadija, "Gospođica Nasilje" Aleksandrosa Avranasa, "Major" Jurika Bikova, "Velika lepota" Sorentina, "Mlada i lepa" Fransoe Ozona i "Sveti GRA" Ðanfranka Rozija.

Publika Kustendorfa moći će da uživa i u biserima američkog novog talasa sedamdesetih i filmovima "I konje ubijaju, zar ne", "Plavi vojnik", "Pet lakih komada", "Kabare" i "Opasne ulice".

Danas, u glavnoj ulici na Mećavniku biće, kako je Emir Kusturica rekao, izveden koreografski šou uz disko muziku sedamdesetih i svi elementi u igri sugerisaće koreografiju ubistva Ferdinanda.

- Taj karneval bi trebalo da obeleži ovogodišnji festival, a nastavak započete ideje, na neki način kao njegova kruna, kulminiraće ove godine učešćem više autora ujednačenog kvaliteta - od Asgara Farhadija do Paola Sorentina, koji predstavlja najznačajnijeg italijanskog autora, najbližeg Feliniju, preko glavnih autora današnjice koji se pojavljuju i pobeđuju na filmskim festivalima u Veneciji i Berlinu - objasnio je Kusturica.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivana

    18. januar 2014 | 16:09

    Ja sam za da Kusta bude monarh! Dosta mi je ovih klovnova! Vekovima nema Srba da vode Srbiju zato smo tu i gde smo zbog golemih izdajnika. Kusta Srbin najveći!

  • ivana

    18. januar 2014 | 19:55

    Pa ti nisi ni svestan da si rekao isto što i ja =] poz

  • imas li ti Ivana mozga

    18. januar 2014 | 17:19

    "Vekovima nema Srba da vode Srbiju" pa ko je vodi zadnjih 25g. I zato sto je takvi Srbi kao ti vode zato i jeste tu gde je: u najvecim g....a od turskih vremena! Jos nas jedino na kolac danas ne nabijaju, a kako stvari stoje i to je moguce u bliskoj nam buducnosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA