Obama do sada 272 puta rekao "gej" javno

Američki predsednik je takođe koristio reči "lezbejka", "gej", "biseksualac" i "transrodno" ukupno 421 put, navodi se u izveštaju grupe za gej prava i dodaje da je takva vrsta obraćanja uticala u znatnoj meri na američko viđenje LGBT populacije i bračne jednakosti

  • 6

Koji američki predsednik je upotrebio reč "gej" više od ostalih u javnim obraćanjima, a ko je koristio najmanje ili uopšte nije? - istražila je američka grupa za gej prava "The Human Rights Campaign" i došla do zaključka da je predsednik Barak Obama reč "gej" upotrebio 272 puta od dolaska na vlast 2009.

To je znatno više od prethodnika Ronalda Regana, Džordža Buša starijeg i mlađeg i Bila Klintona. Klinton je jedini uspeo da se približi Obami upotrebivši reč 216 puta tokom dva mandata, navodi se u izveštaju ove grupe.

Sve ukupno, Klinton je reč "gej" upotrebio 46 puta u govorima o homoseksualcima u vojsci i 80 puta kada je govorio o govoru mržnje i Metjuu Šepardu, gej studentu Univerziteta u Vajomingu koji je prebijen na smrt 1998. Njegovo ubistvo bacilo je svetlo na nasilje nad homoseksualcima i podstaklo napore da se uvedu zakoni protiv govora i dela mržnje u SAD, piše AP.

Ni Buš stariji ni Regan nisu nikada upotrebili reč, dok ju je Buš mlađi iskoristio dva puta uključujući i govor o bračnoj jednakosti.

Obama je takođe koristio reči "lezbejka", "gej", "biseksualac" i "transrodno" ukupno 421 put, navodi se u izveštaju i dodaje da je takva vrsta obraćanja uticala u znatnoj meri na američko viđenje LGBT populacije i bračne jednakosti.

- Reči imaju ogroman značaj, a kada predsednik Obama koristi svoju platformu da kaže da su LGBT osobe Amerikanci kao i svi ostali, to ima ogroman, istorijski efekat - rekao je predsednik organizacije Čad Grifin.

Društvo se takođe izmenilo u poslednje tri decenije od dolaska Regana na vlast 1981. Borci za prava gej osoba borili su se dugo i teško za svoje ciljeve, sve više ljudi sada se slobodno deklarišu kao LBGT, a sve više Amerikanaca poznaje nekog ko je gej.

Bitke se, piše AP, dobijaju i na izborima i u sudovima.

Prošle sedmice, istopolni brakovi su nadomak ostvarivanja u Virdžiniji pošto je državni tužilac najavio da će se boriti protiv, kako je rekao, neustavne zabrane ovih brakova. Ceo pokret krenuo je u Masačusetsu 2004. Sada 17 američkih država, plus okrug Kolumbija ,dozvoljavaju istopolne brakove.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maštakažeš

    24. januar 2014 | 12:52

    Šta je sa pravima dece,žena,pomoći starijima,...Mnogo se razglaba o tamo nekim buljašima.A sada po negativnim komentarima videćemo koliko ih je.

  • Marko

    24. januar 2014 | 12:54

    Dosadni ste sa gejevima, pederima, lezbejkama, transrodnim, transvestitima...i Bogu i ocu! Iritirate vise normalne i porodicne ljude sa njihovim pravima!

  • DREAM

    24. januar 2014 | 15:22

    Opet ameri i njihova statistika.Koga briga vise za gej populaciju i druge koji su kao ugrozeni i propagiraju nesto sto skrnavi najpre instituciju braka,zatim porodicu.Dosta vise!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA