Legenda folka Pit Siger umro u 94. godini (FOTO) (VIDEO)

Mentor Boba Dilana i uzor Brusa Springstina preminuo je u gradiću Bikon u Njujorku. Ostaće upamćen po sjajnom tenoru, dinamičnom skakutanju uz 12 - žičnu gitaru ili petožični bendžo i angažovanim numerama

  • 1

Legendarni folk muzičar Pit Siger, jedan od simbola aktivizma i borbe za ljudska prava preminuo je u 94. godini života u gradiću Bikon u državu Njujork.

Siger je u dugogodišnjoj karijeri nastupao i na sindikalnim skupovima i folk festivalima, bio gost brojnih TV emisija i glavni adut manifestacija poput protesta pred Kongresom do inauguracije Baraka Obame.

Za Pita Sigera svaka situacija bila je prilika za političku akciju. Ostaće upamćen po sjajnom tenoru, dinamičnom skakutanju uz 12-žičnu gitaru ili petožični bendžo i angažovanim numerama.

Tradicionalnu pesmu "We Shall Overcome" adaptirao je i napravio od nje himnu boraca za ljudska prava.

Bio je mentor i uzor Bobu Dilanu i Donu Meklinu. Decenijama kasnije Brus Springstin obradio je njegove pesme za album iz 2006. godine “We Shall Overcome: The Seeger Sessions,” a on sam je 2009. izveo čuvenu "This Land Is Your Land” Vudija Gatrija u čast Baraka Obame.

Neke od njegovih najpoznatijih pesama su: “If I Had a Hammer,” “Where Have All the Flowers Gone?,” “Turn! Turn! Turn!,” “Waist Deep in the Big Muddy”...

Snimio je više od 100 albuma ali nikada nije verovao u muzičku industriju i komercijalizaciju. Dobio je "Gremi" za najbolji tradicionalni folk album 1997. godine - "Pete”, kao i 2009. godine za “At 89.” Dobio je "Gremi" i za album sa muzikom za decu 2011. godine, “Tomorrow’s Children.”

Pitova supruga, Toši, preminula je prošle godine, nekoliko dana pre njihove 70 godišnjice braka. Iza sebe je ostavio sina Danijela, ćerke Miku, Tinju i Pegi i brojne unuke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA