PREOBRAĆENJE: Sve više Srba u BIH prelazi u islam! (FOTO) (VIDEO)

Za sve učestaliju pojavu preobraćenja vere u FBiH zaslužne su radikalne islamske organizacije. Glavni promoter tih aktivnosti je organizacija "Put u raj", nastala od rasformirane "Interaktive", pošto su je Amerikanci stavili na listu terorističkih organizacija

Sve više Srba u BIH menja veru i iz hrišćanstva prelazi u islam. Poslednji u nizu slučajeva dogodio se prošlog petka kada je Saša Žunić u Zenici prihvatio islam. Za sve učestaliju pojavu preobraćenja vere u FBiH zaslužne su radikalne islamske organizacije koje su praćene medijskim kampanjam i dozirane dezinformacijama.

Glavni promoter tih aktivnosti je organizacija "Put u raj", nastala od ranije rasformirane "Interaktive", koja se reorganizovala u udruženje, pošto su je Amerikanci stavili na listu terorističkih organizacija.

Pritisci i pozivi preostalom malom broju Srba u Zeničko-dobojskom konatonu da promene veru pređu u islam daju rezultate, pa promena vere Saše Žunića u Zenici u petak, nije i neće biti usamljen slučaj, kaže za "Novosti" Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

- Naš sugrađanin Saša Žunić, Srbin, pronašao je svoj život u islamu i izrazio želju da javno obznani svoju odluku. Danas smo uspeli i bogatiji smo za još jednog pripadnika islama, ovo nije samo čestitka Saši nego je ovo čestitka i svim muslimanima, a pogotovu onim momcima koji su radili sa Sašom kako bi mu ukazali na istinu - objavljeno je na internet-portalu "Balkandžije".

Predsednik udruženje "Put u raj" Danijel Karabegović je tvrdio da se ne radi o nagovaranju prelaska hrišćana, već da oni samo promovišu islamsku veru. Pored njih deluju i neke prikrivene NVO - "SUNNI Legion" i IHH.

Pozive na javne tribine dobijali su i pravoslavni i katolički sveštenici u Maglaju, Dalibor Đekić i župnik Jakov Filipović, pa su reagovali i SPC i katolički vrh.

Bez obzira na pozadinu, javno publikovanje promene vere u FBiH, dodatno je zabrinulo malobrojne Srbe u BiH, posebno u Zeničko-dobojskom kantonu.

- Molimo vas da nam pomognete da se iselimo, jer smo zabrinuti za svoje porodice zbog muslimanskih ekstremista koji postaju sve agresivniji. Na perfidan način pozivaju nas na tribine, dele letke i na druge načine zastrašuju svojim porukama - piše u pismu iz Maglaja dostavljenom "Novostima".

Jedan od potpisnika pisma, Vjekoslav Lazić, posle pritisaka kojima je bio izložen, napustio je stan u centru Maglaja i živi kao podstanar u Doboju. Iako su bili trećina predratnih stanovnika, Srbi povratnici u maglajsku opštinu pod stalnim su pritiskom.

- Stan mi je bez stakala na prozorima, bojlera i kade, ali deset godina nisam dobio donaciju - kaže Vjekoslav Lazić.

Od povratka u Maglaj govorili su mu da je agresor, zlikovac, srbočetnik, ratni zločinac. U Centru za socijalni rad direktorka Fatima Čičeklić mu je rekla da Srbi kao nacija u BiH ne postoje, već da je on Bosanac pravoslavac i da oni koji žive u Srbiji nisu Srbi već Srbijanci.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zbunjen!

    10. februar 2014 | 08:21

    Zanimljivo je ovo 'povratak' islamu, kao da smo mi posrbljeni a ne oni poturceni. Ne znam onda ko se to gde vraca a ko ostaje i postaje poislamljeni Srbin. Naravno, momak ima pravo na svoj izbor, to treba poštovati.

  • Rakun

    10. februar 2014 | 08:29

    O čemu vi to pišite. o kakvim Srbima vi pišete gospodo? Zar vi mislite da je Srbin neko ko prodaje veru za večeru? Da vam ja kažem ko je Srbin: to je hrišćanin, pravoslavac i neko sa krsnom slavom. A ovi koje vi nazivate Srbima, koji idu u veru muhamedansku( čast svakoj veroispovesti)to nisu Srbi, već bezbožnici, satane..A takvih je kroz vekove bilo i biće, a najviše ih je bilo za vreme petovekovnog turskog ropstva, i to su bile poturice. To vam je prava istina, jer ako su Srbi pet vekova čuvali veru praslovnu i Hrista u duši nosili, radiće to i dalje, a nevernika je bilo i biće ih u svim religijama, ali takvi nikad i nigde nisu bili dobrodošli, i dok je veka i vremena, ostaće samo jedno, a to je izdajnik svoga naroda.

  • moma

    10. februar 2014 | 08:16

    To moze samo mentalno bolesna osoba, bar u miru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA