Slovenija tuži Hrvatsku Hagu?

Slovenačka strana nezadovoljna je, jer su pred hrvatskim sudovima nastavljeni procesi protiv slovenačkih banaka u slučaju prenesene štednje bivše Ljubljanske banke iako je, prema njihovom mišljenju, te postupke trebalo obustaviti

  • 12

Slovenija će protiv Hrvatske pokrenuti tužbu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ako ne bude druge opcije u “slučaju Ljubljanske banke”, najavio je slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec.

Slovenija će, kaže Erjavec, pokrenuti spor protiv Hrvatske ako bi se pokazalo da hrvatske sudske presude mogu biti izvršene u njegovoj zemlji.

Erjavec, međutim, smatra da to ipak nije moguće prema slovenačkim zakonima, ali je dodao da je njegova dužnost da Vladi Slovenije predloži tužbu Međunarodnom sudu pravde, ukoliko ne bude druge opcije. Prema njegovim rečima, odnosi između dve zemlje nisu više tako prijateljski.

- Osećamo se izigranima novim tumačenjem memoranduma - kazao je Erjavec, preneli su hrvatski mediji.

Slovenačka strana nezadovoljna je, jer su pred hrvatskim sudovima nastavljeni procesi protiv slovenačkih banaka u slučaju prenesene štednje bivše Ljubljanske banke iako je, prema njihovom mišljenju, te postupke trebalo obustaviti nakon što su u Mokricama prošle godine premijeri Zoran Milanović i tadašnji Janez Janša potpisali memorandum koji je trebalo da reguliše to pitanje.

Zagrebački opštinski sud presudio je nedavno u korist Privredne i Zagrebačke banke koje su spor vodile u ime Republike Hrvatske u procesu protiv protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove ljubljanske banke (NLB). Reč je o novcu koji je Hrvatska isplatila štedišama Ljubljanske banke koji su svoju ušteđevinu, zato što im je bila blokirana u toj banci, prenele na hrvatske banke, pretežno na Privrednu i Zagrebačku.

Privredna banka u ovom slučaju zahteva 220.000 eura, dok je zahtev Zagrebačke banke znatno veći i iznosi 18 miliona švajcarskih franaka, 1,4 miliona evra, 9 miliona dolara i 318.000 funti.

Erjavec je bio iznenađan takvom presudom, iako je ona prvostepena, rekavši da presude hrvatskih sudova, čak i ako bi bile konačne, ne mogu biti sprovedene, jer će Slovenija istrajati na Memorandumu iz Mokrica kao međunarodnom ugovoru.

Tim memorandumom Vlada Hrvatske se obavezala da privremeno obustavi postupak protiv Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke, do sveobuhvatnog rešenja u okviru sukcesije. Rešenje tog pitanja bilo je vezano za priključenje Hrvatske EU, 1. jula prošle godine, odnosno Slovenija je pretila da će zbog tih procesa blokirati ulazak Hrvatske u EU.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beogradski Sindikat

    28. januar 2014 | 16:01

    Bio bi red.. svaka cast Slovencima ;)

  • Milan

    28. januar 2014 | 16:09

    Samo napred Slovenci ! Izgubice kockasti iod vas i od nas ! Pa ce posle da se vataju za glavu...

  • RH

    28. januar 2014 | 16:00

    Tako treba sve što države nemogu same riješiti morat će sud! A vi slovenci nemožete pokrasti građane i tužiti ih zato jer vas tuže što ste ih pokrali!Što se tiče referenduma tu vas je hrvatska vlada zeznula jer nigdje u tom referendumu konkretno NE PIŠE da će se tužbe povući ili obustaviti nasjeli ste kao muha na govno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA