TRŽIŠTE ROMSKE DECE: Prodaju ih i za 200 evra i nije ih briga gde će završiti!

Najčešće je u pitanju prodaja devojčica za udaju uz ugovaranje svadbe, ali da ima slučajeva i da se deca prodaju u zamenu za neko materijalno dobro, ili čak da se iznajmljuju zarad prosjačenja. U zavisnosti od dogovora deca se prodaju od 200 evra do nekoliko hiljada evra

  • 7

Slučaj dvanaestogodišnje devojčice koju su roditelji prodali za 600 evra dedi koji je unuku želeo da obezdebi ženu, samo je jedan od tragičnih primera trgovine decom, najčešće romske nacionalnosti.

Da se prodaja romske dece dešava svakodnevno, kao i da se ne može utvrditi tačan broj mališana koji su upeteni u ovu kriminalnu radnju potvrdili su nam sagovornici iz zvaničnih institucija, ali i pripadnici romske nacionalnosti koji su nam objasnili da je najčešće u pitanju prodaja devojčica za udaju uz ugovaranje svadbe, ali da ima slučajeva i da se deca prodaju u zamenu za neko materijalno dobro, ili čak da se iznajmljuju zarad prosjačenja.

Marko Šijan iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima kaže da su žrtve najčešće seksualno ekspolatisane, a slede radna eksploatacija,  prinuda na brak i prosjačenje.

-Imali smo slučaj devojčice od 13 godina koju su roditelji prodavali nekoliko puta. Prodaju je jednom čoveku, pa joj posle nekog vremena kažu da pobegne, pa je opet prodaju i opet uzmu novac za nju. Tako je boravila u nekoliko različitih gradova, da bi na kraju završila sa jednim starijim čovekom koji ju je tukao, maltretirao. Cela njegova porodica iživljavala se nad njom, a dobijala je tolike batine i u trudnoći da je izgubila bebu – priča Šijan za Telegraf.

On dodaje da se dešava da decu čak i ne pordaju nego daju kao "kopmenzaciju". To se najčešće dešava u porodicama u kojima je neko alkoholičar, gde je porodica u dugovima i ne može "da se izvuče", pa daje dete umesto para.

Kako smo saznali, dešava se i da roditelji kupe devojčicu za sina koji iz nekog razloga ne može sam da nađe devojku, ali se često dešava i da samo "pazare" dete ne govoreći šta se od njega očekuje. Prostitucija, prosjačenje i kriminalne radnje, samo su neke od mogućih poslova na koje će dete biti primoravano.

- Potresna je priča i o još jednoj dvanaestogodišnjoj devojčici, koju je stanodanavka kod koje je živela sa majkom vrbovala u prostituciju. Prvo ju je privukla pričama, ajde da prošetamo, kupiću ti nešto lepo, da bi dete na kraju pod pretnjom batinama moralo da pruža seksulne usluge. Vodila bi je na magistralni put, gde bi joj ugovarala mušterije, pokazivala je i tukla ukoliko bi devojčica odbila poslušnost. Ugovarala je cenu - 2.000 do 3.000 dinara, a klijenata je bilo između 5 i 6 dnevno. To dete je imalo dvanaest godina! - nastavlja priču Šijan.

On napominje, da deca i kada su svesna šta im se dešava najčešće ne mogu da odreaguju i nemaju kome da se obrate. Nemaju papire i najčešće su potpuno bespomoćni. Najgore je kada decu prodaju u inostranstvo, jer je tako moguće izgubiti svaki trag detetu.

Saznajemo i da pravilo o tome za koliko se para prodaje dete - ne postoji. Ukoliko je porodica jako siromašna, daće dete već za 200 evra.

Pored prodaje, gotovo svakodnevna pojava u celom regionu jeste i iznajmljivanje dece za prosjačenje. Iako većina mališana, prema zvaničnim podacima prosi da bi preživelo, njih 30 odsto članovi su neke od uličnih bandi koje na taj način zarađuju. U takvim organizacijama dete najčešće mora da donese 1.000 dinara dnevno. "Šefovi" ih iz prikrajka nadgldaju i tu ne postoji mogućnost da dete pobedge. Iz Centra za integraciju mladih kažu da ova deca najčešće i nisu svesna da je u pitanju eksploatacija jer im poslodavci povlađuju kupujući im slatkiše, odeću i sl.

Naš sagovornik iz jednog romskog aselja u Beogradu potvrdio nam je ove priče. Kaže, najgore prolaze devojčice. Roditelji ih lakše prodaju i lakše prostaju na to da više nikad ne čuju za njih.

-U ciganmalama širom grada devojčice prodaju kome stignu. Najčešće su to ugovorene svadbe, ali ne uvek. Dešava se da očevi i majke, ako su pijanci, prodaju ćerke tek tako, da ispalte dugove, ili dođu do novca. Prodaju ih i za 200, 300 evra. Oni su u stanju da prodaju dete i čoveku koga vide prvi put. Njih ne interesuje gde će dete da im završi i da li se udaje ili postaje rob u kući u koju su je prodali. Devojčice se posle i preprodaju, jer roditelje baš briga, pa na kraju završe na ulici ili u nekom kupleraju - objasnio nam je naš sagovornik.

Prema podacima pomenutog Centra tokom prošle godine identifikovano je 45 maloletnih žrtava trgovine ljudima. Međutim, statsistika ne može prikazati realno stanje, s obzirom na to da postoji veliki broj žrtava koji je i dalje nedostupan sistemu.

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moxiiiiiiiiiii

    2. februar 2014 | 16:43

    Zasto socijalni radnici ne uzimaju decu koja prose po ulicama,a panduri neka hapse odrasle i toga onda nece biti. Neka se napravi neka institucija gde ce se javljati ljudi koji nemaju krov nad glavom i koji stvarno prose jer nemaju sta da jedu. Gradjani neka uplacuju po 100din mesecno i eto. Ta institucija neka proveri svakoga ko im se obrati. Tako jedino moze da se zaustave te ulicne bande. Svaki dan u VI kaplara vidjam cigane sa bebama kako prose cak i po ovoj zimi i vetru. Strasno.

  • Rolybin

    2. februar 2014 | 16:22

    Deca su pravo bogatstvo

  • Gipsy Boy87

    2. februar 2014 | 16:42

    Gospodine M. Batovicu, mama i tata vas nisu naucili da svi prsti nisu isti! Pa tako i ljudi, ako nekolicina roma pravi probleme, kradu lazu mazu il prodaju svoju decu kako vi pisete. Jeste razmislili da drugi romi ipak imaju svoje normalne zivote!?, da imaju svoj normalan posao, svoju porodicu, svoj dom. I rade normalne poslove, ne kradu nit prose nit "prodaju svoju decu". Ima roma koji bi mogli da kupuju i vas i vasu celu familiju!!!. Gledaj te stvari malo sire, ne samo pravo!!!... pozz svima koji ce da pljuju dalje!!. ME SEM ROM!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA