Sećanje na žrtve četničkog pokolja u Jagodini

- "Crne trojke" Ravaničke četničke brigade, u Jagodini su zaklale 24 osobe, u Chupriji i Paraćinu po 12 osoba - podsetio je na Spomen kosturnici žrvama četničkog pokolja u Jagodini član Predsedništva Gradskog odbora SUBNOR-a Jagodine Boban Mihajlović

  • 41

Građani Jagodine, Ćuprije i Paraćina, rodbina, prijatelji i boračke organizacije danas su, po veoma hladnom vremenu i ledenoj košavi, položili vence, upalili sveće i odali poštu žrtvama četničkog pokolja koji se u ovim gradovima dogodio u noći 1. februara 1944.godine.

- Te noći "crne trojke" Ravaničke četničke brigade, u Jagodini su zaklale 24 osobe, u Chupriji i Paraćinu po 12 osoba -  podsetio je na Spomen kosturnici žrvama četničkog pokolja u Jagodini član Predsedništva Gradskog odbora SUBNOR-a Jagodine Boban Mihajlović.

- Pokolji uglednih građana su učinjeni dok je trajao policijski čas koji je sprovodila armija fašističke Nemačke, što govori da je bio organizovan i izveden sa znanjem nemačkih vlasti i vojske - rekao je Mihajlović i istakao da je reč "o nevinim civilima, koji nisu ratovali i nije trebalo da stradaju".

Ubijeni su pred oslobođenje zemlje od fašističkog okupatora, a ovako svirepu metodu četnici su koristili da bi zastrašili narod, zanajući koliko su zlodela učinili i da se bliži kraj fašitičke okupacije i njihov, izjavio je član Republičkog odbora SUBNOR-a Velimir Ostojić.

Četnici su svoje žrtve u Ćupriji te noći bacili u Mihajlovu jamu, a u Paraćinu zločin učinili u Golubovačkoj šumi.

U SUBNOR-u u Jagodini, imaju "materijal" u čijim dokumentima stoji da je te noći bio planiran pokolj i u Svilajncu, ali je odložen za april a u mestu Temiću nije izveden zbog rasula četnika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Liki

    1. februar 2014 | 15:31

    Gde su imena. Obicna komunisticka propaganda.

  • Vrac

    1. februar 2014 | 15:59

    Ma nemoguce da su cetnici klali. Proverite vi to. Verovatno su se ljudi sami poubijali.

  • Pera

    1. februar 2014 | 16:10

    Meni ta prica lici na neku komunisticku,cinjenica je da su komunisti saradjivali sa nacistima i prerusavani u srpsku vojnu uniformu cinili razne pokolje nebi li vodu okrenuli na svoju vodenicu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA