SVILA, ZMAJ, OPROLEĆOVANA: Ovo su najčudnija srpska imena!

Nemojte se iznenaditi ukoliko jednoga dana upoznate Kišu, Sneguljicu, Mašinku, Zmaja ili Sultana. Imena se često daju po serijama koje su popularne, pa tako u Srbiji postoje i Šeherezada, Onur, Hurem i Sulejman

  • 19

Ne nose svi u Srbiji imena koja su česta, pa tako možete upoznati i Svilu, Pahuljicu, Sultana i Romana. Matičari u našoj zemlji imaju pravo da odbiju ime, ukoliko procene da će dete zbog toga imati probleme, ali i ako posumnjaju da je uvredljivo.

Najčešća muška imena u Srbiji su, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Dragan, Milan, Aleksandar, Zoran i Nikola. Što se tiče osoba ženskog pola, najviše ima Milica, Jelena, Marija, Mirjana i Dragana. Ipak, postoje i imena poput Kiša i Narta, ali i Tarzan i Onur. Tu su i Hurem i Šeherezada, Leandra, Lea Ana i Ljiljanka.

- Često se daju imena u skladu sa serijama koje su popularne. Pre neki dan smo upisali dete pod imenom Sultan. Među neobičnim imenima su i Pahuljica i Sneguljica, a tokom ratnih godina bilo je popularno ime Mašinka, koje sada spada u neobična. U Beogradu ima i nekoliko Tarzana - objašnjava matičarka opštine Zvezdara Milena Kragić i dodaje da ukoliko roditelji ne prihvataju odluku matičara, mogu da se obrate Centru za socijalni rad.

Imena koja se retko pojavljuju su i Zmaj, Perun, ali i Kiša. Najčudnija imena se, kažu matičari, kriju u starim knjigama, a u poslednje vreme dešava se da potomci ponesu ime svojih predaka. Među tim imenima su neka poput Brestolik, Jezdivoj, Krunodrag, Dukadin. Takođe, tu su i Grlica, Ikonija, Gradinka, Lovorka i Čarna.

Lično ime i prezime mogu da imaju najviše tri reči. Ukoliko dete ima dva imena i dva prezimena, roditelji bi morali da se opredele kojim imenom će se dete koristiti. Matičari su obavezni da se vode odredbama Porodičnog zakona, pa ako utvrde da je neko ime uvredljivo ili nije u skladu s običajima i shvatanjima sredine, imaju pravo da ga odbiju.

- Odbijeno je ime Alesandro zato što roditelji koji su hteli da tako imenuju dete žive u Srbiji i nisu planirali da žive u inostranstvu. Procenjeno je da bi to ime detetu pravilo probleme. Ukoliko biste detetu želeli da date ime i prezime poznate osobe mi to ne bismo prihvatili. Dete može slučajno da dobije ime kao neko ko je slavan. Primera radi, dozvoljeno je da roditelji koji se prezivaju Đoković daju detetu ime Novak, ali ne bismo dozvolili roditeljima da daju detetu ime Novak Đoković ukoliko se oni sami ne prezivaju isto - kaže Kragić.

Matčari u Nišu kažu da su u njihovom kraju retka imena kao što su Teona, Kalina, Nedelja, Mitra, Vidak i Roman. Takođe, u neobična imena ubraja se i ime Bekam, a iako su porodici tada sugerisali da je to prezime slavnog fudbalera Dejvida, a ne ime, oni su insistirali.

U Novom Sadu, s druge strane, tvrde da je teško odrediti neuobičajena imena, jer ono što je danas ponese takvu titulu, već sutra postaje uobičajeno.

- Imali smo imena kao što su Kenan i Sulejman. Pre par godina jedna devojčica dobila je ime Nikodima, a imena Srna i Iskra su danas manje-više uobičajena. Imamo par dečaka koji se zovu Njegoš, ali i Kozma i Isak. Među imenima koja se retko pojavljuju su i Kijara, Zoe, ali i i Evelin, Adelina i Bela, a od mađarskih karakteristična su Čenge i Fiona. Ima i neuobičajenih spojeva dva imena poput Marija Magdalena, Andrej Juraj, Aleksandar Kristofer i Ramona Dorotea - kaže  Dušanka Trajković, matičar u Novom Sadu.

Jedno od neobičnih imena koje su matičari odobrili u Beogradu je i Oprolećovana. Postoji priča da je novinarka Olja Bećković, ćerka akademika Matije Bećkovića, na rođenju zapravo dobila ime Oprolećovana ili Oproletvovanija. Navodno, voditeljka "Utiska nedelje" ime je promenila u 15. godini u Olja.

- To da je mojoj ćerki ime Oprolećovana moglo bi da se proglasi za glupost godine. To nema veze s mozgom, ali ima sa svim drugim. Svako ko je učio školu zna da se u pesmi Vladimira Majakovskog "Oblak u Pantalonama" spominju sestre Ljudmila i Olja. Možda je inspiracija za njihova imena odatle, pošto im je majka Ruskinja. Međutim, ovo da joj je ime Oprolećovana nema nikakve veze s istinom i neistinom, već s glupošću koja je izuzetno uporna - kaže Matija Bećković i dodaje da se svaki put iznova priča o ovome.

Tako nešto demantovala je i voditeljka.

- Verujte da mi je dosta tupavih i idiotskih priča. Vama verovatno zvuči kao da je to istina, ali to je toliko retardirano da nemam šta da kažem. Pošto nisam retardirana, ne mogu da pričam o retardiranim stvarima - kazala nam je Olja Bećković.

(Marija Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Apis

    22. februar 2014 | 14:58

    Dao sam džukeli ime Sultan,pošto mi nekako to i priliči

  • Expert

    22. februar 2014 | 15:26

    Mislite ciganska imena?

  • Srbija-Ubija

    22. februar 2014 | 15:20

    Kakva BRE srpska imena ? Jel ste isli do marinkove bare pa ste nasli ova imena ? Svako ko da ovakvo ime detetu nije Srb-in

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA