Crkve ne plaćaju porez na nepokretnosti za bogosluženje!?

Ovakvo tumačenje zakona navodi se u mišljenju Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije, dok kabinet predsednika Skupštine Vojvodine Ivan Pastor tvrdi da na osnovu Zakona o porezu na imovinu crkve i verske zajednice nisu oslobođene poreza na tu vrstu imovine

  • 14

Crkve i verske zajednice u Srbiji oslobođene su plaćanja poreza na imovinu na nepokretnosti koje su u njihovom vlasništvu i koje se koriste za obavljanje bogoslužbene delatnosti, navodi se u mišljenju Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije.

Na osnovu Zakona o porezu na imovinu, crkve i verske zajednice postale su poreski obveznici koji podnose poresku prijavu, ali su oslobođene plaćanja poreza na tu vrstu imovine, navodi se u saopštenju koje prenosi kabinet predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora.

Inicijativu za tumačenje zakona toj vladinoj Kancelariji uputio je Pastor, nakon razgovora sa biskupom Rimokatoličke crkve u Subotici Janošom Penzešom, koji je Pastora obavestio o utvrđenom iznosu za porez na imovinu na teret te crkve.

Kancelarija za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama je navedeno mišljenje Pastoru dostavila nakon konsultacija sa Ministarstvom finansija Srbije i Poreskom upravom, navodi se u saopštenju iz Pastorovog kabineta.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    7. februar 2014 | 06:18

    Onda treba ukinuti ceo cenovnik crkveni nego ko koliko ima toliko ce da da. A ne za krstenje deteta 5000 i ostalo da ne nabrajam

  • BojanNbg

    7. februar 2014 | 06:21

    Ali zato popovi "proizvoljno" uzimaju HARAC !!!

  • Srki

    7. februar 2014 | 03:09

    Jadna smo mi država, kad hocemo crkvi da naplatimo porez.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA