Vođa Severne Koreje na luksuz potrošio 645 miliona dolara?

Rastrošnost mladog severnokorejskog diktatora Kim Džong Una, čiji narod živi u krajnjem siromaštvu, prevazilazi čak i onu njegovog oca Kim Džong Ila

  • 15

Rastrošnost mladog severnokorejskog diktatora Kim Džong Una, čiji narod živi u krajnjem siromaštvu, prevazilazi čak i onu njegovog oca Kim Džong Ila, pokazali su podaci iz izveštaja Komisije Ujedinjenih nacija zadužene za istragu poštovanja ljudskih prava u Severnoj Koreji.

Režim te zemlje je tokom 2012, prve godine vladavine Kim Džong Una, na luksuz potrošio čitavih 645,8 miliona dolara, pokazali su podaci UN-a, a preneo je britanski "Telegraf".

Od kad je došao na vlast, Kim Džong Un je na luksuz godišnje trošio u proseku 300 miliona dolara. Između ostalog, za njega je iz inostranstva uvezeno više desetina najskupljih "mercedesa", kao i više skupih muzičkih instrumenata, uključujući nekoliko desetina klavira.

Kim je, navodno, potrošio i značajnu sumu novca na izgradnju privatnog pozorišta za "hiljadu svojih najbližih saradnika".

Jedan bivši zvaničnik severnokorejskog režima, koji je uspeo da pobegne iz te zemlje, svedočio je pred Komisijom UN-a da zvanični Pjongjang dolazi do deviza neophodnih za finansiranje svojih rastrošnih navika pomoću nelegalne prodaje alkohola u islamskim zemljama, kao i prodajom afričke slonovače Kini.

Tvrdnje Komisije potvrđuju i izjave bivše američke košarkaške zvezde Denisa Rodmana, koji je posle posete Pjongjangu u oktobru rekao da životni stil Kim Džong Una podseća na žurku sa "sedam zvezdica, uz koktele koji teku u potocima i privatne jahte usidrene na njegovom privatnom ostrvu".

Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu je u novembru saopštila da je Severna Koreja jedna od 34 zemlje sveta kojima je potrebna pomoć spolja da prehrani svoje stanovništvo.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesalomivi

    21. februar 2014 | 10:04

    Bitanga neopevana

  • nole

    21. februar 2014 | 10:24

    Trosi prijatelju doci ce i tebi narod glave

  • vbc

    21. februar 2014 | 10:33

    Kako bih se ja voleo naći s njima na nekom neutralnom terenu da ga našamaram kao svinju! Stoka iskompleksirana! Tukao bih ga, ne bih mu dao da plače...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA