Vozači divljaju, saobraćajci ne smeju da pišu kazne!

Saobraćajna policija ostala je bez zapisnika zbog loše organizacije prelaska sa starog na novi Zakon o prekršajima, što vozači nemilice koriste, jer mogu da dobiju samo usmenu opomenu

  • 5

Vozači već osam dana izluđuju saobraćajne policajce jer su, izgleda, vrlo brzo saznali da ne mogu da dobiju mandatnu kaznuNaime, saobraćajnim policajcima su oduzeti zapisnici, pa do večeras u ponoć ne smeju da pišu kazne za prekršaje za koje se propisuje plaćanje od 3.000 i 5.000 dinara na licu mesta.

Od 21. februara do večeras u ponoć saobraćajna policija može samo da upozorava i opominje vozače ukoliko naprave neki prekršaj kao što je nevezivanje pojasa ili upotreba telefona tokom vožnje. Oni su ostali bez zapisnika zbog loše organizacije prelaska sa starog na novi Zakon o prekršajima.

- Malopre sam zaustavio vozača koji nije vezao pojas. Samo što sam mu rekao: "Dobar dan", on mi se narugao rečima: "Što si me zaustavio kad ne možeš ništa da mi napišeš"? On je bio deseti koji se tako ponašao. Primorani smo ovih osam dana da bezobraznim vozačima tražimo druge propuste koje ne spadaju u mandatne kazne - priča saobraćajac sa Slavije za "Blic".

On kaže da od bezobraznih vozača onda traži da pokažu opremu ili ukoliko postoji i najmanja sumnja, šalje automobil na vanredni tehnički pregled. Bez zapisnika za pisanje mandatnih kazni ostali su svi saobraćajni policajci na ulicama.

- Napravljena je greška kada je pisan zakon. U novom Zakonu o prekršajima piše da će postupci koji su pokrenuti posle 1. marta biti vođeni po novom zakonu, a oni pre tog datuma po starom. Zaboravili su, međutim, da kada saobraćajac napiše mandatnu kaznu, vozač ima rok od osam dana za plaćanje pre pokretanja prekršajnog postupka. U ovom prelaznom periodu od 21. februara do 1. marta odlučili smo da povučemo zapisnike i tako izaberemo manje zlo  - objašnjavaju zbog čega je došlo do greške u saobraćajnoj policiji.

Problem bi nastao jer bi svaka prekršajna prijava napisana pre 1. marta, a koja je pred sud došla posle tog datuma, bila oborena. Vozači bi, u praksi, napravili prekršaj po starom, a pred sudom bi za njih važio novi propis. Propust je, smatraju u Agenciji za bezbednost saobraćaja, napravio donosilac zakona jer nije imao u vidu prelazne odredbe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    28. februar 2014 | 11:28

    Nigde u svetu saobracajni policajac ne stoji i ne zaustavlja,to samo kod nas da bi uzimali pare strasno postoje radari postoji civilna policija a kod nas haos

  • dragan simic

    28. februar 2014 | 11:44

    Jao jadni oni. Pa uvjek kad ustave traze ti sve zivo sam da bi nasli razlog za kaznu. Lopovi i brezobrznici su prvo oni a pola ih tumaci zakone pogresno jer neznaju citat nemaju ni osnovnu skolu zavrsenu al imaju rodjaka u stranku.....

  • Istina

    28. februar 2014 | 12:05

    Pljačkaši!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA