Studenti privatnih fakulteta u državnim domovima?

Studenti privatnih fakulteta moći će da konkurišu za domove, menzu i kredite. U Savezu studenata upozoravaju da može doći do potpunog ugrožavanja prava na studiranje socijalno ugroženih

  • 0

Savez studenata Beograda upozorio je da, ukoliko Strategija visokog obrazovanja bude usvojena u svojoj radnoj verziji, po kojoj studenti privatnih fakulteta mogu imati ista prava kao studenti državnih prilikom konkursa za stipendije i domove, može doći do potpunog ugrožavanja prava na studiranje socijalno ugroženih.

- U studentskim domovima ima oko 15.000 mesta i sva su popunjena. Ukoliko bi i studenti privatnih fakulteta učestvovali na konkursu, broj onih koji bi želeli da žive u domovima popeo bi se na 120.000. Najveći problem je u tome što socijalna dimenzija gotovo da nije uključena u kriterijume konkursa, jer razlika koju ona stvara je 2 do 3 odsto - kaže za Telegraf.rs Vladimir Smuđa, izvršni direktor projektnog centra Saveza studenata Beograda.

On naglašava da je ključni kriterijum ko će boraviti u domu prosek ocena.

Statistika pokazuje da studenti privatnih fakulteta u Srbiji tokom studiranja ostvaruju bolji prosek ocena, a kao mogući razlog navodi se razlika u programima i načinu rada u odnosu na državne fakultete. Sistem domova sa sadašnjim kapacitetima ne bi izdržao priključivanje studenata s privatnih obrazovnih ustanova.

- Situacija je takva da studenti privatnih fakulteta imaju bolji učinak, a zbog čega je to tako u to ne bih ulazio, jer zvanično istraživanje u savezu nismo radili - objašnjava Smuđa, i dodaje da mesta u domovima i menzama nema dovoljno ni za materijalno najugroženije studente.

- Svakako nije u redu da oni koji imaju novac za plaćanje visokih školarina onemogućavaju pravo na studiranje onima koji nemaju sredstava - kaže Smuđa.

Iz Saveza studenata izražavaju nadu da će usvajanje ove  strategije pratiti i proširivanje celokupnog sistema domova u vidu izgradnje novih objekata.

(Lj.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA