Deset najbizarnijih transplantacija

"Povraćaj" bubrega posle razvoda, dobijanje materice od svoje majke, transplatacija šake na desnu nogu... Samo su neke od neverovatnih transplatacija koje se obavljaju u svetu

  • 2

Zahtev za razvod koji podrazumeva i zahtev za poklonjenim bubregom, slučajna zamena krvne grupe koja se čini nemogućom, kao i prišivanje šake na desnu nogu "jer je tako bolje", dokazi su bizarnih zahvata koji se vrše u svetu. Telegraf.rs vam otkriva top 10 najbizarnijih transplatacija u svetu.

1. Dobila bubreg od muževljeve ljubavnice: Život Turkinje je spašen, kada je ljubavnica njenog muža donirala bubreg. Meliha i Mehmet Avci u braku su već četiri godine, a od kako se Meliha razbolela, Mehmet je u skladu sa turskim običajima u kuću doveo drugu ženu. Tzv. "druga žena“, odnosno ljubavnica  Mehmeta je dala svoj bubreg Melihi i tako joj spasila život. Meliha je tada izjavila: "Kad već delimo muža, možemo i organe“.

2. Navijanjem za konkurentski klub dobio koštanu srž: Vatreni navijač Mančester Junajteda donirao je koštanu srž svom rođenom bratu koji je oboleo od leukemije. Martin Varbruton (50) postavio je uslov svom bratu Polu (59) da počne za navija za konkurentski klub. Pol, navijač Mančester Sitija, da bi preživeo strašnu bolest i primio koštanu srž postao je navijač Mančester Junajteda, inače konkurentskog kluba Mančester Sitija.

3. Transplatacija šake na desnu nogu: Min Li (9) u nesreći u kojoj joj je traktor prešao preko ruke, izgubila je desnu šaku koja je prema rečima lekara bila apsolutno otkinuta od tela. Kako bi je spasili, devojčicinu šaku su prišili na njenu desnu nogu. Obrazloženje je bilo da je bolje da ruka bude prišivena tri meseca za nogu kako bi šaka u potpunosti zacelila.  Nakon tri meseca, lekari će joj prišiti šaku nazad na ruku.

4. Saobraćajna nesreća mu "skratila" penis: 2006. godine, čovek  je doživeo  tešku nesreću u kojoj mu je polni organ bio u potpunosti uništen. Od ukupne "dužine“ ostao je samo jedan centimetar, pa čovek nije bio ni u stanju da urinira normalno. Uradio je transplataciju koja je nakon dve nedelje odstranjena jer se izgled penisa nije dopao njegovoj ženi.

Doktori su mu nadogradili 10 centimetara koji su se pokazali kao jako korisni u obavljanju fizioloških potreba, ali ne i seksualnih aktivnosti. Supruga jadnog čoveka je zahtevala da se transplantirani deo ukloni što su doktori i uradili.

5. Bubreg za omiljenu prodavačicu marketa: Den Kojn iz Ilinoisa donirao je bubreg svojoj omiljenoj prodavačici iz marketa u kojem je kupovao poslednjih 18 godina. Kada je saznao da prodavačica već duže vreme ide na dijalizu odmah se ponudio da joj donira bubreg koji je srećom bio odgovarajući.

6. Dobila novo debelo crevo uz "dodatke": Gastroentorolog Aleksandar Kortus, izvršio je transplataciju debelog creva ženi kojoj je njen muž donirao crevo. Ono što doktor nije primetio jeste da crevo nije bilo "čisto“ i da je izmet i dalje bio u crevu u toku transplatacije. Ženi je izmet izazvao infekciju od koje je dobila dijareju. Veće posledice, "sadržaj“ nije izazvao.

7.  Majka donirala ćerki matericu: Sara Otoson nije jedinstveni slučaj osobe koja se rodila bez materice. Naime, kako bi mogla da rađa, Otosonovoj je majka donirala svoju matericu koju je Sarino telo odlično prihvatilo. Ova transplantacija nije jedini slučaj, ovaj vid operacije se vrši od 2000. godine.

8. Posle razvoda zatražio i poklonjen bubreg: Doktor Ričard Batista, doktor, pre osam godina je svojoj supruzi donirao bubreg. Nakon neuspešne četiri godine braka i saznanja da ga supruga vara, Batista je uz papire za razvod braka zatražio i "povraćaj bubrega“ odnosno sumu od 1.5 miliona dolara koja će, kako kaže, "nadoknaditi poklonjen organ“.

9. Transplatacijom zamenjena krvna grupa: Nakon što joj je virus potpuno uništio jetru, doktori su nakon transplatacije, devojčici Demi Li prognozirali  još 48 sati života. Demi Li je preživela desetočasovnu operaciju nakon koje je tek posle devet meseci organizam odbacio organ. Kada je ponovo primljena u bolnicu, ustanovljeno je da je devojci u potpunosti zamenjena krvna grupa, iz O pozitivne prešla je u O negativnu. Načelnica hematologije Džejn Kertis je zaključila da je ovako nešto nemoguće i da je devojčica fenomen.

10. Tri transplatacije srca do 16. godine: Debi Vard je devojčica koja je  od rođenja imala problem sa srcem jer je rođena bez arterije koja bi dopremala krv u srce.  Za 16 godina, devojčica je imala tri transplantacije srca, a prva je obavljena kada je devojčica imala samo 15 meseci.

(Isidora Danić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    1. mart 2012 | 22:11

    hahaha kakav dopis ovog "novinara", kaze da druga zena po obicaju a onda je naziva ljubavnicom, a ta ista je i vencana jer nije to obicaj samo onako vec i pred zakonom je dozvoljeno.

  • bojan petrovic

    28. april 2012 | 13:44

    BOZE POMOZI IM...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA