ZA I PROTIV RUSIJE: Ko je iz bivšeg sovjetskog bloka Putinov saveznik, a ko protivnik?! (FOTO)

Saznajte šta je ostalo od moćne sovjetske imperije i koliko je snažan obruč koji Zapad steže oko Kremlja

  • 11

Vladimir Putin nazvao je raspad Sovjetskog Saveza najvećom geopolitičkom katastrofom dvadesetog stoleća i proveo poslednjih petnaest godina koliko je prvi čovek Ruske Federacije na obnovi carstva koje je nestalo u vihoru poraza komunizma kao ideologije suprotstavljene kapitalističkom Zapadu. Poslednja dešavanja u Ukrajini pokazuju da je ozbiljan u svojim željama, a da su mu ambicije velike.

Premda Ukrajina još treba da odluči o stazi kojom će koračati u budućnosti, to jest da li će ići ka Rusiji ili ka Briselu i Vašingtonu, trenutna vlast u Kijevu će - ako ostane i opstane - svakako poći tzv. evropskim putem. Utoliko više zbog onoga što Moskva trenutno radi na Krimu i na istoku zemlje.

Međutim, šta je sa ostalim bivšim državama sovjetskog bloka? Ko je sa Rusijom, ko se drži neutralno, a ko je protiv?

Pođimo od ovih poslednjih. Jugoslavija, kao što vrlo dobro znate, nije bila u istočnom bloku i nije bila deo Varšavskog pakta. Bili smo nesvrstani. Albanija, koja je raskinula sa SSSR-om još šezdesetih i okrenula se Kini, danas je u NATO paktu. Rumunija, Bugarska, Mađarska, Češka i Slovačka takođe. Istočna Nemačka je od 1990. godine inkorporirana u Saveznu Republiku Nemačku.

Od zemalja koje se graniče sa Rusijom, bile su deo sovjetskog bloka ili SSSR-a a sada su deo NATO-a, imamo Poljsku, Litvaniju, Letoniju i Estoniju. Sve gorenavedene države, sa izuzetkom Albanije, deo su i Evropske unije, s tim što treba naglasiti da je naš južni sused kandidat za članstvo baš kao i mi.

Gruzija želi da uđe i u EU i u NATO, posebno nakon rata koji je vodila sa Rusijom 2008. godine oko odmetnute provincije Južne Osetije. Azerbejdžan je aktivni član NATO Partnerstva za mir, i održava dobre odnose sa EU; Turska im je glavni partner, kao i Izrael; dakle, nisu u ruskoj sferi uticaja, utoliko više što Moskva podržava otcepljenu provinciju Nagorno-Karabah zbog koje je Aterbejdžan ratovao protiv Jermenije.

Moldavija participa u Partnerstvu za mir i ima u planu da jednoga dana postane punopravni član Evropske unije, u čemu mogu da računaju na podršku susedne Rumunije. Turkmenistan ima kontakte za zapadnim zemljama, a Rusi su ozbiljno diskriminisani. Međutim, bez obzira na to, dve trećine turkmenskog gasa ide napolje preko Gasproma, a 2006. je povećana cena koju Rusi plaćaju nakon pretnji turkmenistanskog rukovodstva da će zavrnuti slavinu.

Mongolija - bivši satelit SSSR-a - ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Zapadom, isto kao i Uzbekistan koji je 2005. godine tražio od Amerike da napusti svoju bazu u Karši-Kanabadu. Novembra iste godine Putin i predsednik Uzbekistana Islam Karimov su potpisali sporazum o međusobnoj saradnji. Ipak, 2012. godine povukli su se iz Organizacije za kolektivnu bezbednost (ODKB) koju vode Rusi a objedinjuje zemlje bivšeg SSSR-a.

U ovoj vojnoj alijansi ostali su trenutno pored Rusije i Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan i Tadžikistan.

Kazahstan ide svojim "multi-vektorskim" putem, odnosno održava dobre odnose i sa Rusijom i sa Kinom, ali i za Sjedinjenim Državama i zapadnim zemljama. Najveći ruski kosmodrom, Bajkonur, je u ovoj zemlji. Ruski je jedan od dva zvanična jezika, baš kao i u Kirgistanu, u kome Amerikanci imaju vojnu bazu koja je trebalo da bude zatvorena 2009. godine ali je ugovor produžen uz pristanak Rusije.

Moskva ima svoje vojne baze u Tadžikistanu, a ugovor za njih produžen je 2012. za još 20 ili 29 godina.

Jermenija se u mnogome oslanja na Moskvu u svojoj spoljnoj politici, pre svega zbog neprijateljski nastrojenih suseda u vidu Azerbejdžana i Turske, ali i Gruzije. Neki veruju da ruski rat sa Gruzijom oko Južne Osetije predstavlja zapravo probijanje koridora do Jermenije, koja je u suštini okovana na Kavkazu. Rusi, na zahtev samih Jermena, imaju vojnu bazu u gradu Đumriju, kao osiguranje od Turske. Poslednjih godina ipak Jermeni razmišljaju i o evroatlantskim integracijama, i imaju dobre odnose sa SAD.

Belorusija je najverniji saveznik Kremlja, i imaju bliske trgovinske i diplomatske odnose. Savez Rusije i Belorusije osnovan je u krajem devedesetih godina, a trebalo je da dođe do monetarne unije dve države, jednakih prava, jednog državljanstva i zajedničke spoljne i odbrambene politike. Ipak, Belorusija odlaže stvaranje monetarne unije, a ima i neslaganja oko prodaje gasa. 2007. godine ponovo se pričalo o ujedinjenju, a Lukašenko je naredne godine imenovao Putina za "premijera" rusko-beloruske alijanse.

ODKB nije jedina bezbednosna struktura koju razvija Kremlj. Tu je takođe i Šangajska organizacija za saradnju koja ima nešto drugačiji sastav. Kina je član, Uzbekistan takođe, ali Belorusija nije iako pregovara. Jermenija takođe nije. Turska i Šri Lanka takođe pregovaraju o članstvu, a zemlje posmatrači su Avganistan, Indija, Iran, Mongolija i Pakistan.

(V. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MIlan

    4. mart 2014 | 18:01

    U svakom slucaju, ja sam uvek protiv NATO pakta i Amerike...

  • hercegov grad

    4. mart 2014 | 17:09

    Ma koje,od politicara ovde,za i protiv Rusije?To je pitanje i za vas novinare,posto cutite na tu temu?Prespostavljam da vam je u jeku kanpanje zabranjeno postavljati takva pitanja?

  • Srb

    4. mart 2014 | 18:05

    Evo ja cu da ti kažem ko je sigurno protiv Rusije: Vučić i Nikolić. Čovek iz Kga koji je iz snsa i redovno ide na ruckove sa Nikolićem javno priča da ce Rusi da nestanu za 200 god. To je njihovo razmišljanje, nisu svesni da ce EU da nestane za 5!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA