Putin najavio intervenciju, SAD sankcije!

Danas je od početka krize zabeležen prvi oružani incident, kada je vojska Ruske Federacije otvorila vatru na 300 pripadnika ukrajinske vojske koji su se približavali avio bazi Belbek

  • 32

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da ne isključuje mogućnost vojne intervencije u Ukrajini, ali je ukazao da "za sada to nije neophodno". On je uporedio situaciju na Krimu sa onom na Kosovu, rekavši da stanovništvo poluostrva ima pravo na samoopredeljenje kao što je to prethodno dozvoljeno kosovskim Albancima.

- Ako ja donesem odluku o korišćenju vojne sile, ona će biti legitimna i odgovaraće međunarodnom pravu, pošto imamo zahtev legitimnog predsednika (Viktora Janukoviča) i u skladu je s našim interesima da zaštitimo ljude - kazao je Putin na konferenciji za novinare u Moskvi.

Po njegovim rečima, korišćenje vojske je "krajnji slučaj".

- Ali, mi imamo zahtev legitimnog predsednika Viktora Janukoviča o vojnoj pomoći za zaštitu građana Ukrajine - dodao je Putin.

Svega nekoliko sati kasnije, američki državni sekretar Džon Keri izjavio je u Kijevu da će SAD izolovati Rusiju ukoliko Moskva ne krene putem popuštanja sankcija, najavljujući milijardi dolara pomoći Kijevu.

- Sjedinjene Države će politički, diplomatski i ekonomski izolovati Rusiju ukoliko ne krene putem popuštanja napetosti. Prema međunarodnom pravu, osuđujemo ruski akt agresije - rekao je Keri u Kijevu.

Ranije danas javljeno je da je vojska Ruske Federacije otvorila je vatru na 300 pripadnika ukrajinske vojske koji su se približavali avio bazi Belbek.

Reč je o više od 300 ukrajinskih vojnika koji su radili na tom aerodromu pre nego što je prešao pod rusku komandu. Oni su krenuli ka bazi kako bi od Rusa zatražili da im vrate radna mesta i predložili da zajedno nadgledaju bazu.

Britanski BBC i Gardijan nešto kasnije u toku dana emitovali su i snimak na kojem se vidi trenutak kada su ruske trupe, koje se nalaze u bazi Belbek, pucale u vazduh. Ruski vojnici su ispalili hice kojima su upozorili ukrajinske vojnike koji su im se približavali.

Kada su Ukrajinci jutros došli do baze, ruski vojnici su najpre ispalili hice upozorenja. Ukrajinski vojnici, koji su na čelu kolone nosili zastavu, nastavili su potom da pevaju. Predstavnici ukrajinskih vojnika potom su prišli ruskim oficirima kako bi porazgovarali, a kasnije u toku popodneva Ukrajinci su odlučili i da se raziđu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    4. mart 2014 | 23:12

    Rusijo!! Uništi SAD, Britaniju i zapadnu Evropu, te ih izravnaj sa zemljom!!

  • Su

    4. mart 2014 | 23:23

    SAD osudjuje neciji akt agresije? Sta oni rade po celom svetu?! Docice i taj dan kada ce i njima neko stati na put! Ali polako i to dolazi,priroda im sve vraca milo za drago

  • Milanče

    4. mart 2014 | 23:37

    Ovi ameri su se malo zaneli...sankcije. Meni nije jasno šta vi to imate što rusi nemaju, možda isprane mozgove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA