KRIM PRISTUPA RUSIJI? Referendum 16. marta

Na referendumu biti postavljena dva pitanja: "Da li ste za ulazak Krima kao subjekta Federacije u sastav Ruske Federacije" i "Da li ste za obnavljanje ustava Krima iz 1992. godine" - rekao je prvi potpredsednik krimske vlade Rustam Temirgalijev

  • 6

Referendum o statusu Autonomne Republike Krim biće održan 16. marta, izjavio je danas agenciji Itar-Tas s prvi potpredsednik krimske vlade Rustam Temirgalijev.

- Referendum će biti održan 16. marta - rekao je on.

Temirgalijev je, kako prenosi RIA Novosti, rekao da će na referendumu biti postavljena dva pitanja: "Da li ste za ulazak Krima kao subjekta Federacije u sastav Ruske Federacije" i "Da li ste za obnavljanje ustava Krima iz 1992. godine".

Prema tekstu Ustava Krima iz 1992, ta republika stupa u državu Ukrajinu i određuje odnose sa njom na osnovu ugovora i sporazuma, podseća ta ruska agencija.

Krimski parlament 27. februara raspustio je prethodnu vladu i izabrao Sergeja Aksjonova za premijera umesto Anatolija Mogiljova i raspisao referendum za 25. maj na kom bi se, kako je najavljeno, građani izjašnjavali o tome da li Krim ima "državnu samostalnost" i ulazi u sastav Ukrajine "na osnovu dogovora i sporazuma".

Aksjonov je pre pet dana rekao da će referendum o statusu biti održan 30. marta, a prekjuče najavio da bi mogao da bude održan i pre 30. marta.

Oktobra 1921. godine formirana je Krimska Autonomna Sovjetska Socijalistička Republika u sastavu Ruske sovjetske federativne socijalističke republike (RSFSR), a 19. februara 1954. je Krimska oblast na inicijativu generalnog sekretara Komunističke partije Nikite Hruščova predata Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici.

Prema statističkim podacima iz decembra, Krim ima 1.958.000 stanovnika, među kojima najviše Rusa (58,5 odsto), Ukrajinaca (24,3 odsto) i krimskih Tatara (12,1 odsto).

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kutuzov

    6. mart 2014 | 13:29

    Krim je ruski

  • ДАШОНИ

    6. mart 2014 | 14:19

    КРИМ ЈЕ РУСКИ !!!

  • Stepa

    6. mart 2014 | 15:53

    Ameri hoce baze u Ukraini po svaku cenu, a vec ih kosta previse $$$ izazivanje gradjanskog rata, i podplacivanje Klicka i sve ostale prodane duse, malo im je Putin pobrkao planove, ali dobro skupice oni opet para kasnije pa da pokusaju opet, jes da je hladna zima u Rusiji ali Putin nema bas toliko visoku temperaturu da ih procita u njihovim "Standardnim" planovima, Amerikanac je vec takvim scenarijom upao u puno zemalja i doneo "MIR" narodu tako sto je pobio sve redom, zapalio, malo prehranio osiromasenim uranijumom itd!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA