Referendum o statusu Krima zakazan za 30. mart

- Zbog neophodnosti, odlučili smo da ubrzamo održavanje referenduma o statusu AR Krim. Referendum je zakazan za 30. mart - rekao je predsednik krimske vlade Sergej Aksjonov

  • 7

Referendum o statusu Autonomne Republike Krim biće održan 30. marta, izjavio je danas predsednik krimske vlade Sergej Aksjonov, a prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Ranije je krimska skupština referendum zakazala za 25. maj.

- Zbog neophodnosti, odlučili smo da ubrzamo održavanje referenduma o statusu AR Krim. Referendum je zakazan za 30. mart - rekao je Aksjonov na prvoj sednici vlade Krima u novom sastavu.

Agencija podseća da su 25. februara proruski žitelji Krima počeli trajnu akciju protesta kod zgrade Vrhovnog sovjeta (parlamenta) tražeći od poslanika da ne priznaju novo rukovodstvo Ukrajine, izabrano posle demonstracija u Kijevu.

Učesnici su tražili i da se obnovi krimski Ustav iz 1992. godine po kom je ta republika imala svog predsednika i nezavisnu spoljnu politiku.

Građani će se, kako je ranije javljeno, izjašnjavati o tome da li Krim ima "državnu samostalnost" i ulazi u sastav Ukrajine "na osnovu ugovora i sporazuma".

AR Krim nalazi se na istoimenom poluostrvu, a posle Oktobarske revolucije 1917. ušla je u sastav ruske federativne socijalističke republike RSFSR, da bi 1954. godine sovjetska vlada kojom je rukovodio Nikita Hruščov predao Krim u sastav Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike, obrazlozivši to zajedništvom Rusa i Ukrajinaca.

Prema statističkim podacima iz decembra prošle godine Krim ima 1.958.000 stanovnika, među kojima najviše Rusa, Ukrajinaca i krimskih Tatara.

Po statistici koju prenosi ruska štampa, zvanično Rusa ima 58,5 odsto, Ukrajinaca 24,3 odsto a Tatara 12,1 odsto, dok se smatra da realno Rusa ima 1,5 miliona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baja

    1. mart 2014 | 13:20

    Krim je ruski

  • шумадинац

    1. mart 2014 | 14:14

    Хрушчов је Украјинац који великодушно поклања Руску земљу,Руси су у Ссср-у страдали као Срби у Титовој Југославији

  • Ljiljanа.

    1. mart 2014 | 14:23

    Сад да видимо реакцију ЕУ? Косово, на други начин, али не на 'европски' начин. Већински, руски, народ има право на референдум и одлуче којим путем кренути, а не да им западне 'марионете' воде државу, као код нас.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA