POTVRĐENO: Ukrajinski snajperisti pucali na svoje ljude (VIDEO)

Ministar inostranih poslova Estonije je u razgovoru sa Ketrin Ešton rekao da ima saznanja da je snajperiste u Kijevu, koji su ubili i demonstrante i policajce, "naručila" opozicija koja je danas na čelu države

  • 13

Estonija je potvrdila autentičnost procurelog telefonskog razgovora između njenog ministra inostranih poslova Urmasa Paeta i Ketrin Ešton, šefice diplomatije Evropske Unije, u kojem je spomenuto da su ubistva građana i policajaca snajperom u Ukrajini, prošlog meseca, bila naređena od strane nove koalicije, tadašnje opozicije.

Razgovor u trajanju od 11 minuta između Eštonove i njenog kolege iz Estonije Paeta, napravljen je 25. februara nakon pomenutog masakra. Tokom poziva, Paet je tvrdio da mu je doktor rekao da su i demonstranti i policajci bili pogođeni istim snajperima tokom sukoba u Kijevu, navodno po nalogu opozicije.

Dok je Baltička država priznala da je snimak autentičan, protivnici svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča su brže bolje demantovali ubistva tokom nemira u glavnom gradu Ukrajine. Snimak, koji je objavljen na Jutjubu, objavila je ruska državna televizija i time dala dokaz EU da su snajperski hici naređeni od strane istih ljudi.

Krajem februara ubijeno najmanje 88 ljudi, a protivnici su okrivili jedni druge za korišćenje snajpera. U procurelom audio snimku, Paet je, na lošem engleskom jeziku, rekao da mu je doktorka, identifikovana kao Olga, nagovestila da snajperisti možda dolaze iz opozicije.

- Olga mi je rekla da svi dokazi ukazuju da su demonstranti i organi reda ubijeni istim snajperima. Tako da sada postoji uverenje da snajpere nije naredio Janukovič, već neko iz opozicije (današnje vlasti) - kazao je Paet.

Letonac je dodao da Ukrajinci ne veruju liderima opozicije na Majdanu i da svi oni imaju "prljavu prošlost". U zvaničnom saopštenju, estonska vlada je negirala da Paet misli da je opozicija odgovorna za smrt velikog broja ljudi.

- Ministar inostranih poslova Paet je samo saopštio pregled onoga što je čuo taj dan u Kijevu i izrazio zabrinutost zbog situacije na terenu. Odbacujemo tvrdnju da je dao procenu angažovanja opozicije u nasilju - navela je Vlada Estonije.

Potrparol Ketrin Ešton je odbio da komentariše procureli razgovor. Rusko ministarstvo inostranih poslova još nije reagovalo zvanično, ali agencija Itar-Tas je objavila da je Moskva iznenađena što EU nije ništa prokomentarisala o pomenutom telefonskom snimku.

Sve ovo može da ima ozbiljne posledice za nove ukrajinske lidere, koji su smenili Viktora Janukoviča nakon nasilih protesta zbog pomenute pucnjave. Poginulo je 94 ljudi, a još 900 je ranjeno tokom višemesečnih protesta na Trgu Nezavisnosti u Kijevu.

Gnev zbog masakra sa snajperom je doveo da demonstranti izašli na ulice u još većem broju i videli su kako SAD nameću vizne zabrane za 20 ukrajinskih funkcionera opravdavajući "da su odgovorni za naručivanje kršenja ljudskih prava, koje se odnose na političke represije".

EU je takođe uvela zabranu viza, zamrzla je finansijska sredstava za one koje veruju da su odgovorni za pucnjavu i zabranu izvoza opreme koja može da se koristi za represiju u Ukrajini.

"Raša Tudej" je rekla da je snimak dobila od oficira službe bezbednosti Ukrajine, koji je i dalje lojalan Viktoru Janukoviču. Tvrde da su policajci hakovali Paeta i njegove razgovore, među kojima je i ovaj sa Ketrin Ešton.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs /  Izvor:dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    6. mart 2014 | 14:47

    Vratite Janukoviča a Juliju u bajbok da odsluži što je dužna.

  • 183485

    6. mart 2014 | 14:54

    Scenario kao i "Markale" i "Racak" sami sebi al okrivi druge

  • Stepa

    6. mart 2014 | 14:56

    Ma ne to nije tacno! Oni su se samo malo vise zaigrali war world 3 game nauruzani americkim snajperima, pobili grdan narod i u isto vreme optuzuju predsednika ukrajine za ubistva i smenjuju ga sa vlasti, a SAD i NATO spremni da uskoce sa vojskom i smiruju situaciju tako sto ce kasnije postaviti samo par Baza na granici sa Rusijom, ali Putin nije bas toliko naivan pa ih je predohitrijo i poslao svoju vojsku mozda samo za par sati ipre njih i sprecio 3 svetcki rat, jer da je Amerika usla sa vojskom prva to bi tek bio krkljanac na veliko!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA