Zbog Ukrajine skuplje gorivo?

- Pre svega od intenziteta i dužine trajanja krize će zavisiti da li će i u kojoj meri ona uticati na cenu nafte - kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović

  • 11

Kriza u Ukrajini nije izazvala poremećaje na srpskom tržitu naftnih derivata, a snabdevači "crnim zlatom" ne očekuju drastične promene ni u narednom periodu.

Ipak, niko ne može da garantuje da se cene neće promeniti.

Kada je u pitanju cena ovog derivata, analitičari smatraju da bi svetske sile mogle da reaguju.

- Pre svega od intenziteta i dužine trajanja krize će zavisiti da li će i u kojoj meri ona uticati na cenu nafte - kaže za Novosti generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

On smatra da je Rusija veliki i značajan snabdevač evropskih i daleko istočnih zemalja naftom, pa eventualne sankcije verovatno neće biti usmerene na smanjenje isporuka nafte iz Rusije. Najava velikih mutinacionalnih kompanija poput "Britiš petroleuma" , "Totala" ili ENI-ja da će nastaviti da investiraju u Rusiju, govori u prilog tome.

Ipak, Mićović podseća na nedavnu istoriju.

- Svaka velika politička kriza vezana za naftom bogate regione, odnosno spekulacije o mogućem ishodu krize može uticati na rast cena nafte. Najsvežije iskustvo je vezano za libijsku krizu, kada je cena sirove nafte krajem 2010. i početkom 2011. godine sa nivoa od oko 85 dolara za barel poskupela za samo nekoliko meseci na rekordnih 126,91 dolar za barel - kaže on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA