Producentkinja Gabrijela Tana zatvorila 42. FEST! (VIDEO)

Od 28. februara prikazano je 75 filmova iz celog sveta, u pet beogradskih dvorana, a prodato je oko 95.000 ulaznica. U naredna dva dana biće održane i reprize u programu "Fest na bis"

  • 0

Nakon što je završen glavni program 42. Festa, najveću domaću smotru filmova zatvorenom je proglasila Gabrijela Tana, producentkinja filmova "Nevidljiva žena" Rejfa Fajnsa i "Filomena" Stivena Frirsa, koji su prethodnih dana bili gosti Beograda.

- Stvarno je bila velika radost biti ovde, sa oba filma. Svi želimo da se vratimo, videćemo se i sledeće godine - poručila je uspešna producentkinja srpskog porekla.

Publici su se obratili umetnički direktor Borislav Anđelić, selektor Ivan Karl i izvršni direktor Dragan Marinković.

- Pod motom ''Nije sve crno belo'', koji često odražava našu društvenu stvarnost, doveli smo 42. izdanje Festa do kraja. Pre svega treba da zahvalimo vama na prisustvu, ispunjavali ste sale skoro do poslednjeg mesta, ovo je zajednički uspeh svih nas - rekao je Anđelić.

Na ceremoniji zatvaranja uručena je nagrada za najbolji film Festovog programa "Evropa van Evrope", koju je dobila norveška rediteljka Iram Hak za debitantski film "Vaša sam".

Ona je zahvalila žiriju i publici, kao i organizatorima što su je pozvali u Beograd.

- Stvarno je divno biti ovde. Ovo je moj prvi film i mnogo mi znači, tako da je ova nagrada za mene ogromna čast. Beskrajno sam srećna što sam ovde - rekla je Hak.

Predsednik žirija, nemački kritičar Klaus Eder istakao je da je prethodnih dana na projekcijama Festa u različitim terminima uvek zaticao punu salu.

Poslednji film iz glavnog programa Festa, dobitnik Zlatne palme "Plavo je najtoplija boja" Abdelatifa Kešiša, u Kanu je prikazan u sali koja prima 1.500 ljudi, podsetio je on.

- Vas je ovde 3.400. Ovo je veći događaj nego festival u Kanu. To je najviše što festival može da postigne, da stekne poverenje publike - istakao je Eder.

Od 28. februara prikazano je 75 filmova iz celog sveta, u pet beogradskih dvorana, a prodato je oko 95.000 ulaznica. U naredna dva dana biće održane i reprize u programu "Fest na bis".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA