PREMIJER HRVATSKE: Ukrajinci se ne mrze kao Jugosloveni!

- Mislim da su Rusi i Ukrajinci gledajući nas naučili neke lekcije, ali je u bivšoj Jugoslaviji bila i manje komplikovana situacija - izjavio je hrvatski premijer Zoran Milanović

  • 17

Hrvatski premijer Zoran Milanović je poredeći sukob u Ukrajini sa raspadom nekadašnje SFRJ rekao da misli da “ne postoji toliki stepen mržnje” među Ukrajincima i Rusima, kao što je postojala među balkanskim nacijama.

- Mislim da su Rusi i Ukrajinci gledajući nas naučili neke lekcije, ali je u bivšoj Jugoslaviji bila i manje komplikovana situacija. Nismo imali nuklearne sile, ovde imamo jednu - rekao je Milanović za australijsku TV mrežu SBS.

On se nada da će se situacija u Ukrajini razrešiti, ali ne zna, kako je rekao, šta će se dogoditi sa Krimom. Ocenio je da će referendum na Krimu, koji je ilegalan po ukrajinskom ustavu, vrlo verovatno uspeti i da će se većina stanovništva odlučiti da više ne želi da bude deo Ukrajine.

- U celoj toj situaciji Hrvatska je sigurno u drugoj poziciji u odnosu na Poljsku ili veliku Britaniju, jer možemo da se držimo distance - kaže Milanović, koji boravi u višednevnoj poseti Australiji i Novom Zelandu, kaže da je potpuno nemoguća vojna intervencija zapadnih sila u Ukrajini.

Upitan da li bi Hrvatska podržala vojnu intervenciju EU ili NATO-a, odgovorio je: ”To je nemoguće. Rusija je nuklearna sila”.

- Jasno je da Rusija stoji iza toga čak i ako vojnici nemaju ruskih oznaka. To je politika Moskve - jasan je bio Milanović koga su u Sidneju sačekali protesti pojedinih udruženja Hrvata koji tamo žive, a koji se, kako tvrde, ne slažu sa njegovom politikom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mici

    10. mart 2014 | 20:48

    Koliko znam croati su poznati po mrznji, netrpeljivosti i zlocinu...toliko o bivsoj Jugoslaviji.

  • Brat Djura

    10. mart 2014 | 19:33

    Jugosloveni ne postoje... A sto se tice mrznje slobodno reci nemoj da se stidis.... Vi Hrvati ste zadojeni mrznjom, kamo srece da smo mi vas mezeli 50% od onog koliko vi nas... Pa misanas vladali Evropom...

  • miroslav

    10. mart 2014 | 19:21

    da se pitaju 90% Hrbata sta su bili pre nego sto su se pokatolicili,izaslo bi da su svi njihovi preci bili Srbi,i ovi Bosnjaci kako je jedan turski sultan zvao Srbe muslimanske veroispovesti,kada bi gledali u proslost i trazili svoje pretke,dosli bi do istog zakljucka kao i Hrbati i oni su Srbi,a nema goreg coveka od onog koji ne priznaje ono sto je,.... budi ponosan SRBIN

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA