Zašto porodilje plaćaju solidarni porez?

Zakonom o umanjenju neto prihoda predviđeno je da se deo primanja veći od 60.000 dinara oporezuju stopom od 20 odsto, a veći od 100.000 stopom od 25 odsto

  • 0

Od kada je na snagu stupio Zakon o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, sve veći broj porodilja žali se kako im umanjena primanja stižu sa zakašnjenjem.

Pomenutim zakonom  predviđeno je da se deo primanja veći od 60.000 dinara oporezuju stopom od 20 odsto, a veći od 100.000 stopom od 25 odsto, navodi portal "Udruženje Roditelj".

One porodilje koje nekoliko svojih zarada prime sa zakašnjenjem budu oporezovane jer nekoliko pristiglih plata prelazi Zakonom predviđenu visinu zarade za izdvajanje solidarnog poreza, iako suma pojedinačne zarade ne prelazi pomenute visine.

Specifično je to što rešenja o priznavanju prava na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva donosi Grad, kao jedinica lokalne samouprave, i on isplaćuje ove naknade za porodiljsko, a u istima piše “da se utvrđen iznos naknade neće menjati za vreme ostvarivanja prava”.

Ovaj vid zaštite po rođenju deteta traje od jedne do dve godine u zavisnosti od reda rođenja deteta. Iznos se određuje tako što se naknada zarade za lica ovog zakona utvrđuje u zavisnosti od visine prosečne zarade zaposlenog za 12 meseci koji prethode mesecu u kome otpočinje korišćenje odsustva, uvećane po osnovu vremena provedenog na radu, za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom odnosu.

Zato nema mesta dodatnom oporezivanju, jer se radi o ovako utvrđenom iznosu koji se ne može retroaktivno menjati. Sama činjenica da je ovaj dodatni porez usmeren i na porodilje i trudnice, kao one čije naknade za porodiljsko i trudničko bolovanje treba dodatno oporezovati, direktno atakuje na poslednje zaštićeno pravo budućih i sadašnjih majki, iako je isto uvek bilo fiksirano i u smislu iznosa i u vremenskom trajanju ovih vidova socijalne zaštite, kao što to i samo rešenje kojim se to pravo utvrđuje navodi.

(Telegraf.rs / Izvor: roditelj.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA