TEHNOLOŠKO ČUDO: Otvoren novi pogon Pošte veličine fudbalskog igrališta (FOTO)

Ono što je PTT radnik do sada sortirao za jedan čas, nova mašina će preraditi za samo 90 sekundi. Ukupna ulaganja "teška su" 46 milona evra

  • 9

Pošta Srbije otpočela je danas testiranje opreme za automatizovano sortiranje poštanskih pošiljaka u kompleksu Regionalnog poštansko-logističkog centra "Beograd” u Ugrinovačkoj u Zemunu. Na placu od skoro 6 hektara izgrađeno je oko 30.000 kvadrata tehnološkog, poslovnog i pomoćnog prostora.

Isporučilac najsavremenije opreme za sortiranje, jesu proizvođači japanska "Tošiba" i italijanski "Sinetik".

Mašine za sortiranje paketskih i pismonosnih pošiljaka, su projektovane prema posebnim zahtevima stručnjaka "Pošta Srbije" i predstavljaju jedinstvenu koncepciju po kapacitetima i brzini prerade u jugoistočnoj Evropi.

Izradu i montažu su obavile specijalizovane ekipe Tošibe i Sinetika, pod neprekidnim nadzorom ekipe Pošte Srbije koju čine najbolji stručnjaci saobraćajne, mašinske, IT i elektro struke.

Pošta Srbije implementira automatizovanu preradu pošiljaka u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Sa manuelne obrade pošiljka prelazi se na automatizovanu, uz projekciju da sa novim sistemom može da sortira preko milion pisama i paketa dnevno. Zahvaljujući ovim "poštanskim fabrikama", biće omogućena pu­na auto­ma­ti­za­ci­ja pre­ra­de po­ši­lja­ka na ce­loj te­ri­to­ri­ji Republike Srbije.

U poštanskom centru u Beogradu instalirano je ukupno tri mašine. Dve mašine za sortiranje pisama koje imaju ukupno 574 izlaza i u jednom satu sortiraju 80.000 pisama. Poređenja radi, ono što je PTT radnik do sada sortirao za jedan čas, ova mašina će preraditi za samo 90 sekundi. Pored ove dve mašine, instalirana je i mašina za sortiranje paketa, veličine fudbalskog terena, koja u toku jednog sata sortira 8.500 paketa.

Mašine u prvom redu obezbeđuju da se pomoću specijalnog sistema za očitavanje prepoznaju adrese na pošiljkama i precizno ih usmeravaju do svake ulice i adresnog broja u svakom mestu u Srbiji. Proizvođači su dobili različite uzorke i kreirali mogućnosti očitavanja bilo da je adresa ispisana rukom ili odštampana, ćiriličnim ili latiničnim pismom. Ukoliko je reč o nepotpunoj adresi, takva pošiljka ide na dodatno video-kodiranje.

Ukupna ulaganja u izgradnju i opremanje iznose 46 milona evra. Celokupnu investiciju Pošta Srbije finansira iz sopstvenih sredstava, bez ikakvih kreditnih aranžmana.

Milan Krkobabić, direktor Javnog preduzeća „"Pošta Srbije", simbolično je pustio na automatsko sortiranje prvi paket i prvo pismo. On je tom prilikom istakao da je ovo tehnološko čudo i iskorak u 21. vek. Ukazao je, da je "Pošta" profitabilna i u najjačoj tržišnoj konkurenciji u kojoj su DHL, SBB i drugi. Naglasio je da, "Pošta Srbij"e puni budžet, investira, raste, razvija se i brine o zaposlenima. A zapravo najveću vrednost Pošte čine njeni radnici koji su sve ovo osmislili i realizovali. Dakle, Pošta Srbije, to su tih 15.200 zaposlenih sa osnovnom misijom da služe građanima Srbije.

Za građane će ova investicija značiti najviši kvalitet postojećih usluga (100 posto prerade pošiljaka, pisama i paketa, u toku jedne noći), kao i uvođenje novih usluga elektronskog praćenja statusa pošiljaka, elektronske trgovine, poštansko-logističkih usluga i izvoza robe.

Poštanskom sistemu će značiti mnogo humanije i efikasnije uslove za rad zaposlenih, povećanje kapaciteta prerade i smanjenje troškova poslovanja.

U okviru kompleksa RPLC "Beograd" nalazi se i Centar za inovacije i razvoj Pošte Srbije, gde će mladi i talentovani IT i poštanski stručnjaci razvijati tehnološke i informatičke platforme za savremene poštanske servise.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lud Zbujen

    14. mart 2014 | 17:40

    Blago nama sad ce u svaku kovertu od infostana da dodje po 200 e garanat

  • Poštar

    14. mart 2014 | 18:55

    Predimenzionirano. Za broj od 300 hiljada pošiljaka dnevno koje se dnevno uručuju na teritoriji države. Sa tendencijom pada broja pošiljaka zbog novih tehnologija. Neko se debelo ugradio u ovaj posao.

  • Zoran

    14. mart 2014 | 18:17

    Blago nama, englezi to imaju cetvrt veka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA