Skupština Ukrajine raspustila Vrhovni sovjet Krima

Na insistiranje vršioca dužnosti šefa države Aleksandra Turčinova raspuštena je Skupština Krima, odluka je odmah stupila na snagu, a za nju je glasalo 278 poslanika

  • 5

Vrhovna rada Ukrajine (skupština) raspustila je danas Vrhovni sovjet (skupštinu) Autonomne Republike Krim, javile su ukrajinske agencije.

Prema agenciji Ukrinform za to je glasalo 278 poslanika, a vršilac dužnosti šefa države i predsednik Rade Aleksandar Turčinov izjavio je da odluka stupa na snagu odmah.

Itar-Tas s navodi da su poslanici, istovremeno, podržali nalog skupštinskim odborima da prirpeme odluku o raspisivanju prevremenih izbora na Krimu.

Ukrajinska agencija UNIAN javila je da je inicijator raspuštanja bio Turčinov.

Agencije su prenele izjavu poslanice Partije regiona svrgnutog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, Ane German, da se ta poslanička grupa protivi raspuštanju krimskog parlamenta.

- Mi možemo sada da usvojim popularnu odluku - referendum na Krimu je neustavan. Ali, šta dalje? Sa kim ćemo se dogovorati posle referenduma - upitala je ona, protiveći se raspuštanju skupštine AR Krim, preneo je Ukrinform.

Skupština Krima raspisala je za sutra održavanje referenduma o statusu te autonomne republike, na kom će građani odlučivati o prisajedinjenju Rusiji ili ostanku u sastavu Ukrajine sa obnovljenim ustavom iz 1992. godine.

Ranije je krimska skupština saopštila da se u Ukrajini desio "antiustavni prevrat" i da je "aktivnost najviših organa državne vlasti izašla iz ustavno-pravnog okvira", a Simferopolj nije priznao zakonitost odluka Vrhovne Rade.

Predsednik krimske komisije za pripremu i sprovođenje referenduma Mihail Mališev odbacio je danas jučerašnju odluku Ustavnog suda Ukrajine o neustavnosti referenduma.

- Formiran 13. marta na brzu ruku, uz kršenje ustavnih procedura, tzv. Ustavni sud Ukrajine je 14. marta mimo procedure propisane svojim pravilnikom, doneo odluku o održavanju lokalnog referenduma, sumnjivi sa tačke gledišta zakona - rekao je Mališev, preneo je UNIAN.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • niko steyerermül

    15. mart 2014 | 15:32

    Smešan si turčine, Krim je gotova priča tamo od ponedeljka možeš samo s pasošom

  • Monti

    15. mart 2014 | 17:47

    Krim se vratio tamo gdje je uvjek pripadao. Mozda se usput vrati jos po nesto... S obzirom koliko je Putin popularan u srbiji...

  • стрептомицин

    15. mart 2014 | 19:48

    Сада ће одмах да вас послушају и да замоле САД да постану још једна њихова савезна држава. Одакле оваквој скупштини легитимитет да доноси било какве одлуке када су сами себе изабрали!? Скупштина Крима је макар легитимна...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA