OPREZ: Otrov u kremama za bebe?!

U slobodnoj prodaji mogu se naći paste za zube, sprejevi za nos, voda, pa čak i kreme za bebe sa koloidnim srebrom, koje u većoj količini izaziva alergiju, srčane probleme, pa čak i smrt

  • 9

Na srpskom tržištu prodaju se kozmetički i medicinski preparati koji u sebi sadrže koloidno srebro, pišu pojedini beogradski mediji.  Međutim, ono prema mišljenju stručnjaka, u većoj količini može izazvati alergiju, srčane probleme, pa čak i smrt.

Sanitarna i tržišna inspekcija ne sprečavaju promet koloidnog srebra zbog toga što "nije izričito zabranjeno". Tako se u slobodnoj prodaji u Srbiji mogu naći paste za zube, sprejevi za nos, voda, pa čak i kreme za bebe sa koloidnim srebrom.

- Značajni putevi apsorpcije su disajni organi, koža i gastrointestinalni trakt. Budući da je na tržištu prisutan veliki broj proizvoda koji sadrže koloidno ili nano-srebro izloženost je velika, a toksični efekti su evidentirani - upozorava za "Alo!" Vukosava Stevanović, predsednica Udruženja "Farmaceutsko jezgro".

Promet preparata koji sadrže srebro u EU je uređen posebnim regulativama, dok je u SAD zabranjen od strane FDA, Uprave za hranu i lekove.

- Srebro se svrstava u grupu toksičnih metala, kao što su živa, olovo, arsen... Istina je da srebro pokazuje antibakterijske efekte, ali je istina i da je srebro neselektivni toksičan biocid. Nakon dugotrajne upotrebe koloidnog srebra ili soli srebra dolazi do deponovanja srebra pod kožu koja vremenom dobija plavu ili pepeljastu boju - smatra Stevanovićeva.

U Ministarstvu zdravlja kažu da "kada je u pitanju korišćenje koloidnog srebra, ne postoji izričita zabrana njegovog korišćenja u kozmetičkim proizvodima".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ENZO

    15. mart 2014 | 23:23

    Eti sad znamo da,to postoji,ali zasto niko ne imenuje te proizvode? Zasto niko nema petlju da kaze narodu koje firme to uvoze i prodaju?

  • joE

    15. mart 2014 | 22:44

    Koje su to kreme

  • Antiglobalistkinja

    16. mart 2014 | 02:56

    Pa navedite proizvodjace koji su i imena proizvoda a e ovako nasumicno pisati-sad samo sto ste mogli izazvati ovom informacijom je PANIKA roditelja i gradjana..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA