KAD MOŽE KRIM... U Veneciji referendum o otcepljenju

Lokalni aktivisti i stranke italijanske regije Veneta pokrenule su onlajn referendum o secesiji i proglašenju nezavisne republike

  • 16

U Veneciji se od nedelje održava nezvanični, petodnevni i to onlajn referendum o otcepljenju od Rima, a organizatori tvrde da je do utorka u 18 časova glasalo već skoro milion stanovnika.

Lokalni aktivisti i stranke italijanske regije Veneta, s Venecijom kao glavnim gradom, pokrenule su onlajn referendum o secesiji i proglašenju nezavisne republike Veneta, prenele su agencije.

- Bude li većina glasala za, naši će stručnjaci napisati deklaraciju o nezavisnosti, a neke regionalne firme već su najavile da će porez početi da plaćaju lokalnim vlastima, a ne onima u Rimu - kaže portparol pokreta za nezavisnost.

Veliki deo venetskog stanovništva i italijanskog severa već je dugo nezadovoljan odnosom centralne vlasti prema bogatom severu. Smatraju da plaćaju previše poreza i da novac odlazi siromašnom jugu, a ovaj referendum, samo je najnoviji izraz tog nezadovoljstva.

Iako referendum, koji će trajati do petka uveče, zakonski ne obavezuje, neki ga shvataju veoma ozbiljno. Ankete kažu da će većina ljudi glasati za nezavisnost, tvrde organizatori koji veruju da u tom slučaju imaju pravo da se otcepe, prenela je Hina.

Venecija je više od hiljadu godina bila nezavisna, a poslednji vladar bio je Ludovik Manin, koji je abdicirao 1797. kada je Napoleon osvojio Veneciju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    19. mart 2014 | 09:30

    Ako je to moguce onda neka se i u Republici Srpskoj sprovede referendum...

  • Maugi

    19. mart 2014 | 08:52

    Podržavam!!! Niko živ na svetu vam ne može uzeti pravo da se otcepite!!!

  • Kalaba

    19. mart 2014 | 08:42

    Srbija je za reciprocitet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA