Ubijen ruski Bin Laden?

Lider čečenskih pobunjenika Doku Umarov je po navodima njegove ekstremističke grupe ubijen "mučenički". On je inače na listi najozloglašenijih svetskih terorista, odgovoran je za teroritičke napade u Volgogradu krajem prošle godine, a takođe je sa svojom grupom planirao atentat na Vladimira Putina

  • 10

Sajt čečenskih ekstremista preneo je vest da je lider čečenskih pobunjenika Doku Umarov ubijen, javljaju agencije.

Umarov i njegova grupa Kavkaski emirat odgovorni su za niz smrtonosnih napada u Rusiji proteklih godina, podseća AFP.

- Rukovodstvo Kavkaskog emirata zvanično objavljuje vest o mučeničkoj smrti Emira Doku Abu Usmana- što je arapsko ratno ime čečenskog lidera Doku Umarova.

Detalji o tome kako je Umarov ubijen nisu navedeni, a nema ni zvanične potvrde ruskih vlasti.

Američki CNN ima svoju listu 10 najozloglašenijih svetskih terorista, na kojoj je i Doku Umarov. On i njegova grupa pokušavaju da uvedu islamsku vladavinu u najveći deo južne Rusije. Na američkoj listi terorista je od 2010, a neprijateljima − osim Rusije − smatra SAD, Izrael, Veliku Britaniju.

Ruske instuitucije i civili njihova su glavna meta, a u januaru 2011. izveli su napad na moskovskom aerodromu Demodedovo, ubivši 36 ljudi, kao i samoubilačke napade na moskovskoj metro stanici 2010, kad je ubijeno 40 ljudi.  Umarov je rođen na jugu Čečenije 1964. godine, a u borbi protiv Rusije je još od 1994, kad je tadašnji predsednik Boris Jeljcin poslao trupe u čečenski region.

Za dva teroristička napada, izvedena u Volgogradu u razmaku manjem od 24 sata, krajem prošle godine, Moskva je navela da su ti napadi usledili posle pretnji ekstremista kao što je Doku Umarov. Tada se jedna eksplozija desila na železničkoj stanici u ovom ruskom gradu, dok je posle 24 sata ekplodirao trolejubus pri čemu je 15 ljudi izgubilo život.

Estremisti, na čelu sa Umarovim, su 2012. godine planirali atentat na ruskog predsednika Vladimira Putina. Islamistički vođa Doku Umarov zapretio je i da će sprečiti održavanje Olimpijskih igara u Sočiju.

- Danas moramo da pokažemo onima koji žive u Kremlju da naša dobrota nije naša slabost. Oni planiraju da održe Olimpijadu na kostima naših predaka. Na kostima mnogih mrtvih muslimana sahranjenih u našoj zemlji pored Crnog mora. Od nas, kao mudžahedina, traži se da to ne dozvolimo. Koristićemo sve metode koje nam Alah dopušta – glasila je poruka čečenskim teroristima, koju je snimio u šumi obučen u maskirnu uniformu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA