Rusija sutra bira predsednika

Favorit na sutrašnjim predsedničkim izborima u Rusiji je Vladimir Putin, trenutni premijer, koji je već dva puta obavljao predsedničku funkciju

  • 0

Na sutrašnjim predsedničkim izborima oko 110 miliona Rusa moći će da bira između pet kandidata, ali je najverovatnije da će pobediti sadašnji premijer Vladimir Putin, koji je dva mandata, od 2000. do 2008. godine, bio predsednik.

Izmenama Ustava i izbornih zakona 2008. godine, predsednik se prvi put bira na šest godina, a ukinut je i minimalni cenzus izlaznosti birača da bi se izbori smatrali održanim.

Pobednik je onaj koji dobije više od 50 odsto glasova birača izašlih na izbore. U slučaju da nijedan kandidat ne dobije toliki broj glasova, održava se drugi krug.

Po prvi put će na skoro svim biračklim mestima biti postavljene veb-kamere, koje bi, prema zamisli inicijatora Putina, trebalo da obezbede kontrolu nad izbornim procesom.

Osim toga, na izborima će prisustvovati oko 700 međunarodnih posmatrača, među kojima su i oni iz Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Biroa za demokratske institucije OEBS-a.

(Izvor: Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA