Da li je islamsko bankarstvo najbolje na svetu? Ne zaračunava kamatu i nikad ne propada!

Islamsko bankarstvo karakteriše to što se kamate ne zaračunavaju unapred. Osim toga, klijentu se ne zaračunava kamata na depozite i štednju, a nema ni plenidbe imovine ako ne uspe da vrati zajam

  • 23

Sudeći prema sve popularnijem islamskom bankarstvu koje zabranjuje kamate, izgleda da je svet izvukao pouku da je pohlepa bankara uzrok krize. Nijedna banka tog tipa, čiji ogranci postoje i u našem regionu, nije propala, a evo u čemu je tajna njihovog uspeha.

Islamsko bankarstvo odlikuje jedna zanimljiva činjenica: kamata se ne zaračunava unapred. Banke, takođe, mogu ali i ne moraju da naplate proviziju na održavanje tekućeg računa. Osim toga, klijentu se ne zaračunava kamata na depozite i štednju, a nema ni plenidbe imovine ako ne uspe da vrati zajam.

- Kada je u pitanju štedni račun, onaj koji ulaže u štednju ne dobija nikavu naknadu i proviziju, odakle se obezbeđuju značajna sredstva. Izuzetak je ako mi, kao klijenti, otvorimo takozvani investicioni račun, izrazimo spremnost da banka upravlja našim sredstvima poput investicionog fonda i da u zavisnosti od rezultata koji banka kao upravljač ostvari, mi dobijamo određeni profit - rekao je Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije, prenosi RTS.

Islamsko bankarstvo i islamski marketing izučavaju se sve više i na postdiplomskim studijma na Oksfordu, a neki principi nalaze uporiše i u našem Zakonu o udruženom radu.

U Bosni i Hercegovini postoji mogućnost takvog poslovanja, mada propisi ove zemlje ne dopuštaju punu primenu principa te vrste bankarstva. U Bi-Bi-Aj banci u Sarajevu tvrde da je finansiranje nekretnina kroz partnerski odnos i rentu, umesto unapred ugovorene kamate, najsličnije izvornom islamskom bankarstvu.

- Ako mi damo recimo 90 odsto, a vi 10 odstoto za kuću, tu kuću kupujemo zajedno u partnerstvu. Onih 90 odsto koji sam ja kupio kao banka, iznajmljujem vama i naplaćujem vam rentu. Ja zarađujem na toj renti. Ne zarađujem na kamati. Znači, zarađujem uvek na nekoj ekonomskoj operaciji koja ima smisla i koja ima vrednost koja nije imaginarna - objašnjava Amer Bukvić, direktor Bi-Bi-Aj banke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mr

    22. mart 2014 | 23:31

    Normalno.... Nije direktno kamata ali mislim da je ovo bolji sistem od drugih,ovaj sistem sto mi znamo dusu bi uzeli da mogu.

  • No name

    22. mart 2014 | 23:29

    Islamsko je sve najbolje!!!

  • Miloš

    22. mart 2014 | 23:38

    Treba mi od njih mnogo stvari da naucimo! Svaka njima cast!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA