Deca iz Borče se otrovala hranom iz pekare?

Načelnik Dnevne bolnice u Institutu majka i dete dr Slaviša Zdravković kaže da su deca uzimala sok i sendvič sa kupusom iz privatne pekare Vir. Inspektori su na terenu, a njihovi rezultati očekuju se uskoro

  • 6

Gradski sekretar za dečju zaštitu Snežana Đurić kaže da je uzrok stomačne infekcije kod 13 dece iz OŠ Stevan Sremac u Borči trovanje hranom iz privatne pekare.

Ona je to izjavila nakon što su u školu poslati prosvetni i sanitarni inspektori.

Prema njenim rečima deca su kupovala hranu u pekari koja se nalazi u okviru škole. Trinaestoro dece iz škole u Borči smešteno je u toku pre podneva u zdravstvene ustanove zbog stomačnih tegoba. Većina đaka su 11-godišnjaci.

- Po našim informacijama, u Instutu za majku i dete zadržano je 12 dece, a u Institutu „Olga Dedijer” jedno dete. Prema informacijama koje imamo od nadležnih iz instituta, nijedno od dece nema ozbiljniju kliničku sliku - navela je sekretarka Đurić.

Ona kaže da su inspektori na terenu i da uskoro očekuje njihove rezultate.

- Kada smo saznali da jedan broj dece ima stomačne probleme i da su neka od njih kupovala hranu u iznajmljenom školskom prostoru, koji je iznajmila pekara Vir, odmah smo poslali sanitarnu inspekciju, kako bi ispitali uslove u kojima pekara radi i prosvetnu inspekciju da utvrdi da li je prostor izdat u skladu sa zakonom - rekla je Đurićeva.

Takođe je dodala da je škola sama odlučila da jedan deo svojih prostorija izda pomenutoj pekari.

Decu je posetio novi ministar prosvete Srđan Verbić i tom prilikom rekao da nije očekivao da će mu to biti jedan od privh poslova kako je preuzeo funkciju.

- Nadam se da će propusta biti sve manje i da ćemo se u prosveti baviti pitanjima prosvete, a ne zdravstva - rekao je Verbić.

Načelnik Dnevne bolnice u Institutu majka i dete dr Slaviša Zdravković kaže da su zbrinuli 12 učenika, devet devojčica i tri dečaka uzrasta 11 godina.

On kaže da su prema izjavama roditelja i dece, oni uzimali sok i sendvič sa kupusom, ali da ne može da kaže da li je to uzrok trovanja. Neka deca bi već večeras mogla da budu puštena kući.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljanа.

    29. april 2014 | 23:45

    Какав је сендвич са купусом? Нисам још пробала. Да није било још нечега, и колико је тај купус (изрендисан) био стар?

  • ator

    29. april 2014 | 20:03

    Sendvic sa kupusom? Pitam se koji auto vozi direktorka skole.

  • snezana

    30. april 2014 | 12:10

    Sve cesce se deca truju hranom po skolama. Sanitarni nadzor se vrsi tek kada dodje do trovanja, umesto da se radi preventivno. Zasto skola nije prijavila sanitrnoj inspekciji da ima pekaru u skoli, kako bi se nadzor vrsio redovno. Direktorima skole je samo bitno da uzmu lovu od izdavanja prostora, a briga ih sta deca jedu. Ja bih i direktora skole pozvala na odgovornost i sve odgovorneU 21. veku da dodje do bakterijske intoksikacije hranom i to u okviru skole je nedopustivo! Uzas!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA