KULTURNO BLAGO: Znate li kako se čuvaju knjige u Narodnoj biblioteci? (FOTO)

Pristup vrednom trezoru Narodne biblioteke Srbije je strogo kontrolisan, pa ga nemaju čak ni svi zaposleni, a za ulazak u prostorije fundusa neophodna je dozvola upravnika. Telegraf je imao retku priliku da zaviri u blago koje ova institucija čuva, i evo šta smo videli

  • 1

Narodna biblioteka Srbije kao institucija kulture od nacionalnog značajatraje pune 182 godine. Ekipa Telegrafa dobila je retku priliku da zaviri u blago koje ova institucija čuva, i evo šta smo videli.

Saznali smo na koji način se čuvaju najvrednija knjiška izdanja, kao i da potencijal kojim narodna biblioteka raspolaže čini blizu šest miliona jedinica najrazličitije bibliotečko-informacione građe u analognoj, a odskora i u digitalnoj formi.

Kompletan fond predstavlja kulturno dobro koje se u skladu sa zakonom trajno čuva. Ono najvrednije u Narodnoj biblioteci su rukopisi i stare štampane knjige, kao i knjižna građa na papiru i pergamentu nastala između 13. i 19. veka.

Takođe, tu se nalaze i snimci preko pet i po hiljada ćiriličnih rukopisa koji se fizički nalaze u zbirkama rasutim svuda po svetu.

- Najvrednije nasleđe Narodne biblioteke se čuva na najbolji, najcelishodniji način u obnovljenom, rekonstruisanom trezoru pod najsavremenijim uslovima, svim preduzetim tehnološkim i tehničkim uslovima, merama zaštite i sa stanovišta vlažnosti vazduha, sa stanovišta mikroklime i bezbednosti - objašnjava vršilac dužnosti upravnika Svetlana Jančić.

Pristup veoma vrednom trezoru je strogo kontrolisan, pa ga nemaju čak ni svi zaposleni. Za ulazak u prostorije trezora i fundusa biblioteke neophodna je dozvola upravnika.

U trezoru su smeštene najvrednije rukopisne knjige, pa su posebni uslovi neophodni. Ugrađen je veoma savremen sistem koji održava neophodan nivo vlažnosti vazduha i temperature.

Prostor u kojem se nalaze knjige je uvek u mraku, kako svetlost ne bi štetila knjigama.

Veoma se vodi računa o higijeni prostorije, ali se nikad ne koriste hemikalije ni za brisanje podova, ni za prisanje polica na kojima su knjige izložene. Na svake dve nedelje knjige se prevrću kako bi njihove korice trpele jednako opterećenje.

- Kad je reč o merama bezbednosti, moramo napomenuti da je ugrađen poseban protivpožarni sistem koji koristi prirodni gas koji vezuje kiseonik i na taj način sprečava širenje požara, a ne oštećuje knjige. Trezor je u potpunosti izolovan od ostatka biblioteke. Kad bi izbio požar u nekom delu zgrade, trezor ima takve zidove koji mogu da izdrže napade vatre do tri sata, što bi bilo dovoljno da se požar ugasi - objašnjava Vladan Trivić.

Novi trezor svečano je pušten u rad na dan Narodne biblioteke Srbije, 28. februara ove godine, kada se, takođe, obeležava i nacionalni dan knjige.

Sličnu zaštitu uživaju i one knjige koje su na raspolaganju svim članovima biblioteke. Svaka publikacija kojom raspolaže biblioteka je pažljivo skladištena na nekom od tri nivoa fundusa, a njihov broj se procenjuje na oko šest miliona.

Narodna bilblioteka dobila je značajan poklon za svoj 181. rođendan, 28. februara prošle godine.

Prošle godine, Vlada Srbije je isfinansirala kupovinu prvog seta kompakt polica vrednih 35.000 evra koje su omogućile značajnu uštedu prostora, ali i bolje uslove čuvanja bibliotečkog materijala.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojanica

    13. maj 2014 | 00:24

    I treba da se čuvaju, knjige su veliko blago. Drago mi je da se ulaže u NB i nadam se da će nastaviti :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA