16

TREĆA ZGRADA DVORSKOG KOMPLEKSA: Zašto su komunisti 1957. srušili prelepi Maršalat u Pionirskom parku? (FOTO)

Sve do 1957. između Starog i Novog dvora postojala je velelepna zgrada Maršalata, potkovičaste osnove, koja je te godine srušena iz razloga koji do danas ostaju kontroverzni i upitni. Ali, komunisti nisu bili prvi koji su srušili neku važnu zgradu u tom kompleksu

Pogled na Beograd iz vazduha tridesetih godina XX veka. U samom središtu slike je Dvorski kompleks sa srušenom polukružnom zgradom Maršalata. Foto: Arhiva

Kompleks Gradskih dvorova u centru Beograda nekada je izgledao bitno drugačije nego što izgleda danas. Posle Drugog svetskog rata izvršena je obnova Starog dvora koji je delimično stradao u bombardovanjima kao i u borbama za prestonicu oktobra 1944. godine, ali i Novog za koga kažu da je iz rata izašao praktično neoštećen. To im je izmenilo i spoljašnji i unutrašnji izgled, posebno u slučaju ovog potonjeg. Ali, to na stranu: postojale su dve zgrade, koje danas ne postoje.

Prvo, na samom početku XX stoleća postojao je još uvek Stari konak, koji se izvorno zvao Novi, i koji je bio najstarija građevina u kompleksu, podignuta šezdeset godina ranije. Ovo zdanje Obrenovići su koristili za privatne potrebe, za život rekli bismo, i upravo je u njemu došlo do likvidacije kraljevskog para Aleksadra i Drage tokom Majskog prevrata. Stari dvor, podignut 1884. godine, korišćen je samo za reprezentativne potrebe.

Konak je srušen odmah nakon dinastičke smene, već 1904. godine, verovatno zbog užasne regicidne simbolike. Pored tog mesta je potom podignut Novi dvor, koji se gradio od 1911. godine a dovršen bio neposredno pred početak Prvog svetskog rata, kao rešenje za novu vladarsku rezidenciju jer je Stari dvor bio neposedan za stalni boravak kraljevske porodice. Novi dvor je delimično stradao tokom tog konflikta, pa je odmah nakon oslobođenja obnovljen.

Dvorski kompleks na samom početku XX veka. Levo je Stari dvor, a desno je Stari Konak koji je srušen 1904. Foto: Arhiva

Druga važna zgrada (jer su srušene i pomoćne zgrade za poslugu, konjušnice i garaže) koja je nekada postojala u ovom kompleksu bila je zgrada Maršalata, koja se nalazila u sredini Dvorske bašte, između Starog i Novog dvora, sa karakterističnom i lepom polukružnom osnovom, neki bi kazali potkovičastom.

Na tom mestu prvobitno je podignuta, verovatno zajedno sa Starim dvorom 1884. godine, jedna skromna prizemna zgrada namenjena za dvorsku stražu, ali je nakon Prvog svetskog rata došlo do njenog dramatičnog proširenja zbog potrebe da se o kraljevskom venčanju 1922. godine smeste brojne visoke zvanice iz cele Evrope.

Arhitekta kojem je posao poveren bio je naš veliki neimar Momir Korunović, začetnik srpsko-vizantijskog stila, „jedinog originalnog modernog arhitektonskog stila nastalog na ovim prostorima“.

Kompleks Gradskih dvorova tridesetih godina XX veka. Između Starog i Novog dvora je potkovičasta zgrada Maršalata, srušena 1957. Foto: Wikipedia/Snake bgd

On je ovaj prizemni objekat nadogradio, a prednju fasadu koja je gledala ka Starom i Novom dvoru raskošno ukrasio u svom prepoznatljivom stilu. Fasada zadnjeg zida nije bila posebno znamenita, istini za volju bila je gola, ali je bila sakrivena iza stabala, tako da se njena neuglednost nije mogla videti sa ulice.

Apartmani za kraljevske goste nalazili su se u krilima Maršalata, i za te potrebe su korišćeni i nakon venčanja. Sam Maršalat dvora, bio je u centralnom delu zgrade, i tu su se nalazile kancelarije dvorske administracije i ministarstva dvora.

Dvorski maršal je u skladu sa „Zakonom o ustrojstvu Civilne kuće Njegovog Veličanstva kralja“ bio nešto poput savremenog „velikog stavioca“ iz srpskog srednjevekovlja: bavio se protokolom, ceremonijalom, audijencijama i putovanjima Njegovog Veličanstva; nakon Prvog svetskog rata prvi maršal dvora je bio Jevrem Damjanović, a nasledio ga je Aleksandar Dimitrijević. Pored Maršalata dvora, po zakonu su postojala još dva odeljenja: Kancelarija Njegovog Veličanstva kralja, i Uprava dvora.

Dvorski kompleks tokom međuratnog perioda. Levo je Novi dvor, desno je Stari, a u sredini je zgrada Maršalata, srušena nakon Drugog svetskog rata. Foto: Beobuild.rs/Arhiva

Novom dvoru je nakon restauracije već 1935. godine promenjena uloga (zbog novosagrađenog Kraljevskog dvora na Dedinju), i on je postao Muzej kneza Pavla, a nakon rata — Umetnički muzej. Pre rata, pak, bio je institucija svetskog renomea koja je ugostila brojne svetske izložbe. Iselio se 1948. godine.

Maršalat je za to vreme služio kao zgrada Etnografskog muzeja, sve dok 1952. ova ustanova nije preseljena u zgradu bivše Berze na Studentskom trgu, gde je i danas. 1957. godine dolazi do konačnog čina u životu Maršalata: njegovog rušenja.

Zašto je Maršalat srušen, o tome se već dugo raspravlja. Zvanično, zato što se — baš kao i one pomenute pomoćne zgrade — nije uklapao u projektovano proširenje i otvaranje Dvorskog parka (već preimenovanog u Pionirski) za javnost, budući da je pre dolaska komunista na vlast bio u celini zatvoren, okružen dekorativnom ogradom od kovanog gvožda sa kamenim stražarnicama na uglovima (što se takođe nekima nije uklapalo u otvaranje parka za javnost, mada to nema nikakvog smisla).

Jedna od kapija koja je vodila u Dvorski kompleks i park, danas Pionirski, koji je tokom kraljevine bio zatvoren za javnost. Foto: Beobuild.rs/Arhiva

Druga verzija kaže, da je Maršalat zaklanjao pogled na zgradu Narodne skupštine, ali onda se postavlja pitanje: kome je zaklanjao pogled, i zašto je to uopšte važno, što se onda sve živo ne bi porušilo pa da se nikome nigde ne zaklanja pogled ni na ništa, jer upravo „ništa“ ostaje nakon rušenja svega što zaklanja pogled?

Teza, da su komunisti srušili Maršalat iz ideoloških razloga, jednako tome ne pije vodu. Broj znamenitih zdanja u širem centru Beograda koja su opstala iz perioda kraljevine daleko premašuje broj onih koje su podigli komunisti. Čak biste se iznenadili koliko i običnih zgrada iz onog doba opstaje danas i nema nikakve veze sa „narodnim vlastima“, a izmiče pažnji nesumnjičavih Beograđana.

Zašto njih nisu rušili? Zašto su ih čak i obnavljali, barem one koje su oštećene u ratu? Istina, nisu svemu vratili stari sjaj, pa su tako Korunovićevu „Palatu Pošte br. 2“ kod Železničke stanice tako iskasapili da je od lepotice postala akrep, ali svejedno, većinu su obnovili kako treba. Zašto nisu srušili Stari i Novi dvor? Zašto bi bilo šta rušili bez potrebe, u situaciji u kojoj vlada oskudica sa „upravnom kvadraturom“?

Novi dvor tridesetih godina, pre posleratne restauracije. Foto: Beobuild.rs/Arhiva

Doduše, mnogi arhitekti ovu „ideološku motivaciju“ dokazuju time što kažu da je obnova Starog i Novog dvora nakon Drugog svetskog rata izvedena tako nakazno, da je stilski duh tih zdanja u potpunosti izmenjen i pokvaren, ali to je već druga tema; ipak, činjenica jeste, da većina Beograđana ne bi prepoznala Novi dvor iz vremena kraljevine, a ni sa Starim ne bi išlo baš kao po loju.

Tokom poslednje decenije, a posebno tokom poslednjih nekoliko godina, pojavili su se glasovi koji oštro kritikuju sve što je Dvorskom kompleksu učinjeno, od uklanjanja ograde preko iseljavanja muzeja i načina restauracije pa do rušenja zdanja. Među njima ima i onih koji traže da se Maršalat ponovo sagradi u onovremenom obliku, ali to je nerealan zahtev, a i potreba za tako nečim je upitna, osim ako zadovoljenje naše nostalgičnosti prema „zlatnijoj“ prošlosti nije cilj sam po sebi.

Naravno, bilo bi mnogo lepo da Maršalat nije srušen i da iz njega nije iseljen muzej, ili da je Etnografski preseljen u zgradu Berze a tu useljen neki drugi. Bilo bi lepo i da su Stari i Novi dvor takođe muzeji, umesto što se koriste za ono za šta su i sagrađeni, pa da onda ceo taj kompleks bude muzejski. Ali, gde bi onda bila Skupština grada Beograda? Gde bi bilo sedište predsednika Republike Srbije?

(O. Š.)

Tagovi: Drugi svetski rat, Istorija, karađorđevići, Kompleks Gradskih dvorova, Komunisti, Kraljevina Jugoslavija, Kraljevina Srbija, Novi dvor, Obrenovići, Pionirski park, Prvi svetski rat, Stari Beograd, Stari dvor, Zabavnik

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (16)
Poređaj komentare:
 • D
  dragan

  To što su srušili zgradu maršalata nije ništa u odnosu na sve ostalo što su uradili (uništili) od svoga dolaska na vlast. Spisak bi bio poveći, pa će me razumeti samo oni koji su svesni svega toga. Vidim u komentarima kako ima i onih koji kažu da je mnogo toga i urađeno, a ja postavljam pitanje zašto su posle rata iz ove jadne zemlje otišli u inostranstvo milioni ljudi? Verovatno bežeči od blagostanja? To valjda dovoljno govori koliko su "kvalitetno" gradili komunisti.

 • P
  Prvi Hrvatski Redarstvenik

  Na prostorima bivše SFRJ Komunisti=Komuništi. Strah, teror,klasni neprijatelji, komunističke države =prijatelji=kasnije neprijatelji.Svi sumnjivi osim podobnih njima znanih partijskih drugova.Kasnije i oni na Golom Otoku.Vjerski-neprijatelji,nacionalni-neprijatelji,nema ovoga. nema onoga,fićo=mercedes. Mercedes samo vozio "stari"-J.Broz zv."TITO". Volili smo ga kao sad u J.Koreji što vole svoga.Nosili mu štafete klanjali se kao Bogu jer nismo smjeli sumnjati da on nije Bog,zali smo datum rošenja,znali smo i gdje je rođen znali smo priče iz dijetinstva kasnije sve ratne bitke i ono ranjavanje..Išli na "dobrovoljne radne akcije" "rado"bili "Pioniri" kasnije "Omladici" a na kraju "drugovi-drugarice"da se stari-Tito-otac,partija-majka- ne bi naljutio/la,jer nikad ne znaš.

 • I
  IQ

  A kada cete pisati sta su sve izgradili?! A sta su ovi posle njih porusili i pokrali?! Malo za promenu to uradite umesto sto pljujete po rezimu u kojem je posten i obican narod najbolje ziveo....

Hrvatski novinar oduševljen srpskom prestonicom: Beograd je jedina prava metropola Balkana, a evo i zašto

Probala sam venčanice koje koštaju kao skromniji automobili, a kada sam pomislila na najskuplju, nisam smela ni da priđem (FOTO)

Mališani sa Kosova ulepšali dan Žandarmeriji, Stefanović poručio: Voleli bismo da ih češće ugostimo (FOTO)

Jedna fasada podigla Beograđane na noge, pitali su se da li je ovo inat ili nemaština: Otkriveno zašto zgrada na Obilićevom vencu izgleda ovako (FOTO)

Širi se tramvajska mreža u Beogradu, Vesić najavio: Grad će kupovati tramvaje proizvedene u Srbiji

Novi red vožnje za voz: Sve je promenjeno, proverite da li ćete od ponedeljka ipak morati na bus (DETALJNI SPISAK)

Pronađena avio-bomba ispod Starog mosta: Nema opasnosti za građane, ali još ne može biti izvađena iz vode

Niko bez krova, niko bez hleba - Demonstranti u Beogradu uzvikivali izvršiteljima: "Krvopije, lopovi" (VIDEO)

Izmene na autobuskim linijama zbog radova na Čukarici

Popio sam piće u "Alchajmer" kafeu u Beogradu: Tamo dolaze oni koji zaboravljaju, ali ja njih nikako ne mogu da zaboravim (FOTO) (VIDEO)

Dečak povređen u nesreći u Beogradu: Sa povredama glave prebačen u Urgentni centar

Vesić: Đilas će morati da ukloni i poslednji auto iz garaže (FOTO) (VIDEO)

Ove godine pomeramo granice, Beograd to zaslužuje: Handanović otkrio šta građane očekuje tokom novogodišnjih praznika na trgovima (VIDEO)

Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srpske, Nikodijević poručio: Beograd i Banjaluka jačaju privrednu saradnju dve zemlje

Kamion udario u "punto" u kome su bile tri devojke: Vozač pobegao, traži ga policija

Srpski inat ili nema se para? Cela zgrada okrečena, samo kod jednog komšije nije

Automobil udario pešaka u Karađorđevoj ulici: Povređen muškarac prevezen na VMA

Tuča navijača u Beogradu: Izbodeni učenici kod Dvanaeste gimnazije zbog grafita Crvene zvezde. Jedan je teško povređen

Privedena dva prevaranta koja su lepila lažne parking karte u centru Beograda

Od nedelje važi novi red vožnje "Srbija voza", a novi polasci "BG voza" su prava misterija

Piramide u Gizi jesu najpoznatije, ali ne i najstarije. Čuveni arheolog dr Zahi Havas na predavanjima u Beogradu ekskluzivno otkriva najveće tajne egipatskog peska

Beograd ima samo pet hotela sa 5 zvezdica, ali najviše mu fale oni jeftini za velike turističke grupe

Blokada centra Beograda u utorak u podne: Prosvetari izlaze pred Vladu i traže veće plate

Drama na Južnom Bulevaru: Zapalio se autobus usred vožnje, vatrogasci gasili plamen

Patrijarh Pavle je umalo poginuo kada je skočio u reku da spase dete: Mural visok tri metra na zidu Doma učenika krije neverovatnu priču i jaku misao

Teški prevaranti haraju Beogradom! Napravili lažne naloge "Parking servisa". Ako ste dobili kaznu dobro je pogledajte, možda ste obmanuti

Beograđanin dobio najmanji dobitak na kladionici ikad: Svi su mu se smejali kad su videli koliko je zaradio (FOTO)

Parking pass - nova opcija plaćanja parkiranja

Sudar kamiona i autobusa na liniji 23: Zastoj kod Ade Ciganlije (FOTO)

U ovoj zgradi Zemunci treba da srede status svojih stanova, a njene odaje samo što se ne raspadnu (FOTO)

Ishrana i hemioterapija: Forum za bolesnike i njhove porodice

Most na Adi menja izgled: Postavljaju se šine i neobični stubovi, ali do prelaska prvih tramvaja ima još mnogo posla

Nemojte se nervirati zbog gužvi: I ovog jutra kasnićete na posao, svuda gde krenete su zastoji

Beograd je noćas mirno spavao: Dogodilo se sedam nesreća, ali niko nije završio u bolnici

Umrla beba Danica iz Vrčina koja nije mogla da se probudi u vrtiću

Muk u 29. novembra prekinuo zvuk sirene vatrogasaca: Žena je ostala zarobljena ispod autobusa (FOTO)

Beba koja se nije probudila u vrtiću i dalje kritično: Ne mogu da otkriju šta je izazvalo srčani zastoj i to dva puta

Detaljni praznični program: Vesić i Handanović najavili izvođače za novogodišnju noć (VIDEO)

Čuo se jezivi krik, a onda muk: Autobus udario ženu u Bulevaru despota Stefana (FOTO) (VIDEO)

Mala Danica koju su juče oživeli lekari i dalje u teškom stanju: Još se ne zna šta se dogodilo bebi u vrtiću

Beograd nema samo tLamvaje, već i tRRRamvaje: Da li možete da slušate najiritantniji zvuk zabeležen danas u gradu? (VIDEO)

Kvar tramvaja napravio haos na Novom Beogradu usred špica, a onda je sve počelo da zvoni (FOTO) (VIDEO)