EVO KOLIKO BEOGRADA POSTOJI U SVETU: Samo u Americi ih ima 9, a u njima ne živi nijedan Srbin! (FOTO)

Kad se pomene ime Beograd, svi pomislimo na glavni grad naše zemlje. Međutim, naša prestonica ime deli s još 17 gradova širom sveta

  • 37

Kad kažete Beograd, mislite na glavni grad Srbije. Međutim, retko koji Beograđaninalo zna da u svetu postoji više opština, naselja i gradova koji nose to ime. Po čitavom svetu ima čak 17 Beograda.

Mesta koja nose ime našeg glavnog grada nalaze se u nekoliko američkih država, pa tako postoji Belgrade Misuri, Belgrade Minesota, Belgrade Montana, Belgrade Nebraska i Belgrade Mejn. Pored ovih, postoje gradovi u Teksasu i Severnoj Karolini, kao i predgrađa u Bostonu i Oklahoma sitiju, sa imenom Beograd.

Naši ljudi u SAD na razne načine su kumovali davanju imena ovih naselja. Međutim, interesantno je da u ovim mestima nema nijednog stanovnika srpskog porekla.

Beograd (Misuri) varošica je od 2.000 stanovnika. Meštani tvrde da se u njemu često pojavljuju duhovi.

Beograd (Montana) ima 4.000 žitelja. Grad je dobio ime po glavnom gradu tadašnje Kneževine Srbije, koja je bila jedan od investitora izgradnje tamošnje pruge, za šta Amerikanci tada nisu imali dovoljno para. U znak zahvalnosti Amerikanci su odlučili da svojoj varoši daju ime srpske prestonice.

Beograd (Nebraska) je selo od svega 134 stanovnika. Opravdava ime jer su njegovi žitelji isključivo belci, a mogao bi biti i „starograd“ zbog svega tri osobe mlađe od pet godina koje u njemu žive.

Beograd (Mejn) je gradić čija je veza sa srpskim Beogradom Džon V. Dejvis, koji je putovao Evropom u 18. veku. Pretpostavlja se da je bio oduševljen oslobađanjem srpske prestonice od Turaka, pa je po objavljivanju referenduma za imenovanje novoosnovanih gradova u državi Mejn predložio da se jedan od njih nazove Belgrejd.

Beograd (Minesota) mala je varoš američkih penzionera, poznata po najvećem spomeniku u obliku vrane.

Ime Beograd nose i četiri grada u Evropi, kao i predgrađe Londona i opština u glavnom gradu belgijske oblasti Valonija.

Belgorod, grad u Rusiji, nazvan je po regionu kome pripada, a koji je bogat krečnjakom. Najstariji Beograd van Srbije podignut je 1237. godine.

Stolni Beograd, na mađarskom Sekešfehervar, znači beli zamak s prestolom. Bio je drevna prestonica ugarskih kraljeva.

Biograd na Moru nalazi se u severnoj Dalmaciji, u blizini Zadra. Bio je sedište hrvatskih kraljeva i biskupa. U njemu danas živi oko 6.000 ljudi.

Bjalogard je veliki industrijski centar u Poljskoj. Broji više od 25.000 stanovnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drale usa

    1. jun 2014 | 20:48

    Laz, Ja zivim u Beogradu Montana I Srbin sammm :)

  • milica

    1. jun 2014 | 21:27

    Belgrade i Beograd nije isto-trebalo bi da se zove White City da bi značilo Beograd.A to što smo mi prihvatili da svoj grad zovemo kako nam oni kažu-to je druga priča.

  • Путин

    1. jun 2014 | 20:48

    Али само је један Београд у срцу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA