GSP: Od 1. septembra za sve obavezna overa kartica

Stupio na snagu Izmenjeni pravilnik o tarifnom sistemu u javnom gradskom saobraćaju. Za penzionere i dalje besplatan prevoz. Pooštreni uslovi za pojedine kategorije

  • 20

Izmenjeni pravilnik o tarifnom sistemu u javnom gradskom prevozu danas stupa na snagu, dok će sa početkom nove školske godine, dakle od 1. septembra, biti obavezno i overavanje kartica za sve putnike!

Najavljene promene zasada neće biti drastične, kako su se mnogi korisnici pribojavali, samo će uslovi za ostvarivanje prava na povlašćen, odnosno besplatan prevoz, biti pooštreni.

To međutim, ne važi za sugrađane starije od 65 godina koji će i dalje moći da se voze besplatno uz odgovarajuću karticu i obavezno plaćanje godišnje elektronske registracije.

Najviše problema, barem na prvi pogled, mogla bi da izazove odluka o validaciji kartica, obavezi koja će važiti kako za one koji imaju personalizovane, tako i nepersonalizovane putne isprave.

- Izmenom pravilnika se, u cilju smanjenja zloupotreba kod izdavanja besplatnih i povlašćenih kartica, jasnije precizira dokumentacija potrebna za ostvarivanje prava za izdavanje personalizovanih kartica - objašnjavaju u gradu.

- Takođe, uvodi se mogućnost blokade personalizovane kartice, čime se povećava stepen kontrole nad izdatim besplatnim i povlašćenim karticama.

 

STUDENTI SAMO DO 26 GODINA

Po novome, prevoz sa popustom za učenike srednjih škola umesto do 21, važi do 20 godina, dok se za studente granica sa 30 spušta na 26. Time je usklađeno pravo na subvencionisano korišćenje prevoza sa uslovima koji važe prilikom ostvarivanja prava na porodičnu penziju.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA