NADA MACURA: Prvo pozovite Hitnu pomoć, pa tek onda ukazujte pomoć! (FOTO)

Poslednjih nekoliko nedelja javnost je bila obasuta vestima o raznim nesrećama. Evo kako i vi možete pomoći povređenoj osobi ukoliko se nađete na mestu nesreće

  • 15

Pre ukazivanja prve pomoći povređenom potrebno je najpre pozvati Hitnu pomoć i navesti tačnu lokaciju gde se nalazi, a onda proceniti da li ta osoba diše, da li je svesna, komunikativna, boluje li od neke bolesti, objašnjava Nada Macura iz Hitne pomoći.

Nakon toga slede i konkretni koraci u pružanju prve pomoći.

- Ako se povređeni nalazi na ulici ili nekom drugom rizičnom mestu, potrebno ga je skloniti na bezbednu lokaciju i to vrlo pažljivo. Tako što ćete ga držati sa još jednim pomagačem ispod vrata, struka i nogu. Ako gubi svest odnosno ako ima moždano oboljenje, okrenite ga na stranu. Bitno je da pozivalac ostane kod povređenog sve dok ne dođe Hitna pomoć zbog lakšeg nalaženja - objašnjava Macura.

Ukoliko su povrede nastale prilikom pada ili udarca, osnovno pravilo je ne dirati povređenog, piše 24 sata.

- U takvim situacijama ne sme se pomerati dok ne stigne ekipa Hitne pomoći. Dakle, ne treba mu ispravljati ni noge ni ruke, već ih ostaviti u onakvom položaju u kakvcom ste ga zatekli. Ako je došlo do povrede u saobraćaju, treba staviti trougao i prići ili izvaditi povređenog u stranu, gde se ne odvija saobraćaj - kaže Macura i dodaje da nikako dete se ne sme samo ostavljati u automobilu.

S druge strane, i u slučaju srčanog oboljenja može se uputiti prva pomoć.

- Od pomagača se ne očekuje da ima nitroglicerin, ali može videti da li osoba kojoj je pozlilo ima neki lek kod sebe i onda joj da - ističe Nada.

Kod arterijskog krvarenja bilo bi idealno postaviti sterilni zavoj iz paketa prve pomoći na ranu i stvoriti jak pritisak.

Prvi red hitnosti

U ovu kategoriju spadaju: prividna smrt i besvesna stanja, stanja praćena gušenjem, spoljašnje i unutrašnje krvarenje sa znacima iskrvarenosti, povrede glave praćene nesvesticom, otvorene povrede telesnih duplji, kraš povrede, bolesti i povrede koje prate znaci akutnog abdomena (upala slepog creva, prskanja čira, povrede trbušnih organa), trovanja u početnoj fazi.

Reanimacija - kad i kako

Ukoliko se osoba nalazi bez svesti i vitalnih funkcija (puls, disanje), započinje se reanimacija. U samom startu je neophodno udaljiti ostale osobe koje su se našle na mestu nesreće i pozvati Hitnu pomoć. Potom se lagano prodrma osoba bez svesti kako bi se ustanovilo da li nas čuje.

Sledi pregled vitalne funkcije postavljanjem kako bi se videlo diše li. Uporedo s tim gledamo da li se pomera grudni koš. Zatim je potrebno isprepletati prste na rukama i korenom dlana pritiskati grudnu kost. Moramo paziti da laktovi uvek budu opruženi i da se grudni koš pritiska određenim ritmom onim kojim kuca srce.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ddd

    26. avgust 2014 | 17:43

    Aha a hitna odmah dodje cim pozoves. Kako da ne. Prvo ide procedura na telefonu, ispitivanje o povredjenom. Skoro pa cela biografija. Ne daj boze da se samo neko razboli ili povredi u srbiji. Tesko njemu sa nasim zdravstvom.

  • Struja

    26. avgust 2014 | 18:08

    Koliko je u zadnje recimo 2 god.umrlo gradana cekajuci na Hitnu pomoc?Koliko je istih gradana umrlo u kolima Hitne pomoci samo iz tog razloga sto nemate strucan kadar za obavljanje svoga posla?!Sve neki neodgovorni praktikanti koji nisu u stanju pregledati pacijenta a kamoli nesto drugo.Danas ako nemas 10-20 € da "gurnes"u dzep slobodno mozes umrijeti..Jer prvo idu oni koji imaju bez cekanja..dok je sirotinja i bijeda na kraju.

  • Mare

    26. avgust 2014 | 17:40

    Pogresno ukazana prva pomoc koja bi doprinela smrti povredjenog je krivicno delo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA