KO KAŽE DA NE VOLIMO UMETNOST: U Beogradu sve više murala! (FOTO)

Zbog ogromnog uticaja zapadnjačke kulture s kraja 80-ih godina i početka 90-ih, u našoj prestonici počinje intenzivno oslikavanje javnih površina. Do tada popularne grafite, zamenjuju murali

  • 15

Zbog ogromnog uticaja zapadnjačke kulture s kraja 80-ih godina i s početka 90-ih, u našoj prestonici počinje intenzivno oslikavanje javnih površina. Dotadašnji likovni izrazi koji su krasili fasade, klupe, garaže  bili su grafiti, a zatim su na velika vrata došli murali, nešto zahtevniji likovni poduhvati.

Prvi murali su tada nastajali na javnim površinama u okviru škola, a kasnije je trend oslikavanja fasada na ovaj način postao opšte popularan. Đaci beogradskih škola su izradili veći broj murala 1989. i 1990. godine.

Nakon skoro dve decenije, 2008. godine, Beograd dobija nove murale povodom akcije „Karakterom protiv nasilja”, na osnovu skica studenata Fakulteta likovnih umetnosti. Tom prilikom je napravljeno još 14 murala.

U okviru Beogradskog letnjeg festivala 2008. i 2009. godine, našu prestonicu su ukrasili i neka imena svetske street art scene, kao što su Alby Guillaume, Valerio Berutti, Blu, M-City, ali i eminentni domaći umetnici Biljana Đurđević, Vladimir Perić i mnogi drugi.

Nakon toga, umetnost oslikavanja murala doživljava pauzu sve do prošle godine kada je počelo oslikavanje Savamale, a zatim i mnogih drugih atraktivnih lokacija u Beogradu. Neki od murala koji su nastali u poslednje vreme nisu samo puki izraz ulične umetnosti već u sebi imaju humanitarni karakter.

Pored naše prestonice, mnogi drugi gradovi u Srbiji, ali i u svetu su počeli da neguju ovaj oblik umetnosti, a primenjuju ga svakom zgodnom prilikom.

Pogledajte kako su izgledali murali u Riju uoči Svetskog prvenstva u fudbalu ove godine.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sss

    6. septembar 2014 | 15:57

    Meni su grafuti umetnost,bolje da budu zidovu sareni sve veselo nego sve tmurno i sivo ...

  • Kri

    6. septembar 2014 | 14:39

    Meni se dopada ✌️

  • uhh

    6. septembar 2014 | 14:26

    ne znam kako murali. Ali ovaj decko sa prve slike.. kako doci do njega imam zivu povrsinu za oslkavanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA