PARKING SERVIS MUĆKE: Evo kako smo godinama Hrvatima plaćali procenat od SMS-a i održavanje softvera! (FOTO)

Za punih osam godina, od 2003. do 2013. firmi "RAO" plaćeno je 150 miliona dinara za održavanje. Zatim je potpisan ugovor s firmom "KOMPLUS" koja je bila zadužena za SMS servis. Članom 6. ovog ugovora koji je potpisan 19.11. 2003. predviđa se da će pomenuta firma dobijati čak 10 odsto neto cene od svake SMS poruke, uvećano za porez na promet!

  • 23

Beograđani, ali i gosti prestonice godinama su za parkiranje davali novac Hrvatima. Naime, softver koji se obično dobija besplatno, mi smo platili hrvatskoj firmi oko pola miliona evra, plus 150 miliona dinara za osam godina održavanja.

Da sve bude još gore, nismo samo to plaćali, već smo od svake SMS poruke koju smo slali Parking servisu davali “masnu” proviziju firmi "KOMPLUS". Na taj način pomenuta firma je do ove godine od Beograđana prihodovala 130 miliona dinara.

Iako je nesumnjivo njegov potpis na ugovorima o saradnji JKP Parking servis i hrvatskih firmi kao i firme "KOMPLUS" , bivši direktor ovog beogradskog preduzeća Živorad Anđelković je u nekim medijima demantovao ove informacije.

Zbog toga Telegraf objavljuje delove ugovora s ovim firmama ispod kojih se jasno vidi njegov potpis.

Da o ovom "fenomenu" razbacivanja novca građana ne bruji samo Srbija i Beograd, već i čitav region, govori i činjenica da su zagrebački mediji pre nekoliko dana u vesti o firmi zaduženoj za regulisanje parkinga u Zagrebu, naveli i da je da Beograd svojevremeno kupio program “ParkIS”,  te da je za to platio nešto manje od pola miliona evra, kao i da se taj program i dalje koristi u prestonici Srbije.

Kako bismo dobili zvanične informacije u vezi s ovom veoma intrigantnom situacijom u JKP Parking servis, kontaktirali smo to javno preduzeće.

Evo koje smo odgovore dobili.

Koliko novca je plaćeno i u kom periodu za održavanje hrvatskoj firmi RAO?

- U periodu od 2003. do 2011. godine uplaćeno je 150 miliona dinara za održavanje.

Koliko novca je otišlo i kom periodu firmi KOMPLUS koja je bila zadužena za SMS servise?

- Do 2014. godine 130 miliona dinara.

Kako ste ukinuli proviziju od svake SMS transakcije, kao i održavanje ka hrvatskoj firmi RAO?

- Raspisivanjem tendera u kome nismo ostavili mogućnost uzimanja provizije, tako da je danas provizija nula odsto. RAO je radio do 2011. godine, kad je ta firma posao prepustila Komplusu. Potpisivanjem ugovora s konzorcijumom srpskih firmi prestao je da važi ugovor s Komplusom.

Koja je nova firma koja je dobila posao na tenderu koji ste raspisali i da li se njoj plaća softver održavanje i procenat od SMS-a? Koliko ste uštedeli s ovim novim aranžmanom?

- Na tenderu koji smo raspisali, posao je dobio konzorcijum srpskih firmi Prokom-soft, softver smo dobili besplatno, održavanje je u prvoj godini nula dinara, a procenat od sms transakcija ne postoji, jer u tenderu nismo postavili taj kriterijum. Ušteda u odnosu na prethodnu godinu je 300%.

Dragan Đilas, Živorad Anđelković

Iako već nekoliko dana pokušavamo da dobijemo nekadašnjeg direktora JKP Parking servis Živorada Anđelkovića, on nam se ne javlja na telefonske pozive niti odgovara na sms poruke.

Da rezimiramo: JKP Parking servis je svojevremeno kupio program “ParkIS” za 470 hiljada evra od hrvatske firme.

Za punih osam godina, od 2003. do 2013. firmi "RAO" plaćeno je 150 miliona dinara za održavanje. Zatim je potpisan ugovor sa firmom "KOMPLUS" koja je bila zadužena za SMS servis. Članom 6.5 ovog ugovora koji je potpisan 19.11. 2003. godine predviđa se da će pomenuta firma dobijati čak 10 odsto neto cene od svake SMS poruke uvećano za porez na promet. 

Dolaskom nove vlasti u Beograd, raspisan je tender u kome nije ostavljena mogućnost uzimanja provizije, tako da je danas provizija nula procenata. RAO je radio do 2011. godine, kada je ta firma posao prepustila Komplusu. Potpisivanjem ugovora s konzorcijumom srpskih firmi prestao je da važi ugovor s Komplusom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    3. septembar 2014 | 17:05

    Nisu samo Hrvati uzimali procenat.... ima sigurno jos njih u toj prici... istraziti i naci ko su, a onda oduzeti pare i imovinu i uplatiti bolesnoj deci....

  • Lesko

    3. septembar 2014 | 18:03

    Nije samo da se objavi u javnost ko je koliko krao, nego da li ce neko i da odgovara nekad. Svaki dan se objavljuju neke kradje a jos ne procita da je neko osudjen, a kamo li da je vratio pare sto je pokrao.

  • rajko

    3. septembar 2014 | 17:23

    samo je u srbiji problem naplatiti svoje znanje. samo u srbiji je problem zaraditi! samo u srbiji svi koji zaradjuju su kriminalci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA