MISTERIOZNO DRVO U BG: Iz groba ruskog vojnika izrastao orah! Šokiraće vas kako! (FOTO)

Sovjetski vojnici s Kavkaza imali su običaj da sa sobom u džepovima nose orahe pred put ili odlazak u rat zbog njihove velike energetske vrednosti. Orah je dospeo u Srbiju zajedno s mrtvim "crvenoarmejcem"

  • 34

Dvorište na Avalskom putu, iza pekare Klasnić 08, već 70 godina čuva jednu tajnu o životima žrtvovanim za slobodu. Misteriozno drvo -  kavkaski orah, živi je spomenik sovjetskim vojnicima palim u borbi za oslobođenje Beograda, oktobra 1944 godine.

Sovjetski vojnici s Kavkaza imali su običaj da sa sobom u džepovima nose orahe pred put ili odlazak u rat zbog njihove velike energetske vrednosti. Orah je dospeo u zemlju zajedno s mrtvim "crvenoarmejcem", jer se u neposrednoj blizini nalazila poljska bolnica Crvene armije.

Priču o kavkaskom orahu podelio je sa nama Branimir Gajić, član Opštinskog veća GO Savski venac.

- Orah koji je iznikao iz groba mrtvog sovjetskog vojnika raste u veoma zapuštenom dvorištu na Avali. Pritom, to je jedino botanički dokazano stablo kavkaskog oraha u Srbiji. Vlasnici dvorišta su upoznati s neobičnom istorijom drveta, ali nisu ništa uradili da urede grob vojnika - kaže Branimir Gajić.

Gajić je pozvao čitaoce da od 14. oktobra na Savskom šetalištu na Kalemegdanu pogledaju izložbu "Priča o drugom životu" u okviru programa obeležavanja sedamdesetogodišnjice oslobođenja Beograda. Izložba je inspirisana upravo pričom o kavkaskom orahu i njegovoj nesvakidašnjoj sudbini.

(Anja Marković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • spavač

    12. oktobar 2014 | 15:00

    Kakvi smo mi to ljudi da grob vojnika, oslobodioca Beograda stoji netaknut i zaboravljen u ćumezu nekog dvorišta ... sramota !

  • Dobrica,

    12. oktobar 2014 | 14:16

    Da li je to prst sudbine i još jedan od znakova koje ne prepoznajemo...

  • Vuksa

    12. oktobar 2014 | 15:03

    Vojnnik dosao u pomoc drugoj drzavi i nastradao. Mi kao zahvalnost ni grob palom borcu nismo napravili. E moja Srbijo, pocivaj u miru drzavo propala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA