POČAST oslobodiocima Beograda: Peko Dapčević i Koča Popović zvanično dobili ulice (FOTO)

Otkrivene su ploče sa nazivima ulica po narodnim herojima Peki Dapčeviću na Voždovcu i Koči Popoviću na teritoriji Savskog venca u Beogradu

  • 7

Tablu sa natpisom "Bulevar Peka Dapčevića", otkrio je na Voždovcu gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je tom prilikom poručio da se na ovaj način i ispravlja jedna istorijska nepravda i da je značajno što je jedna ulica dobila naziv komandanta Narodne oslobodilačke borbe.

- Ovo je vrlo značajno, ne samo zbog njih, već zbog svih koji su živote dali oslobađajući Beograd i na ovaj način čuvamo uspomenu na sve njih - rekao je Mali i podsetio da je Peko Dapčević prvi počasni građanin Beograda i da je to priznanje dobio na prvu godišnjicu oslobođenja prestonice, 20. oktobra 1945. godine.

Mali je poručio i da će Grad Beograd nastaviti da prihvata inicijative za imenovanje ulica po znamenitim Srbima koji su mnogo toga učinili za našu zemlju. Kako je naveo, u zajedničkom je interesu da velikane naše istorije čuvamo i pamtimo kako bi u budućnosti bili bolji.

Vence i cveće ispod table "Bulevar Peka Dapčevića" na Voždovcu, gde je preimenovan deo Kumodraške ulice, položili su predstavnici SUBNOR-a, grada Beograda i Podgorice. Zagrebačku ulicu na Savskom vencu svečano su danas, u ulicu Koče Popovića, preimenovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i gradski menadžer Beograda Goran Vesić.

"Koča Popović je veliko ime srpske istorije. On nije samo general, on je i književnik i političar i šef diplomatije, ličnost koja je ceo svoj život posvetila borbi protiv fašizma i borbi za bolju Srbiju", rekao je Vesić posle otkrivanja table sa novim nazivom ulice, u kojoj je Popović svojevremeno živeo.

Vulin je zahvalio gradskoj upravi i napomenuo da pretohdne vlasti Beograda uprkos brojnim prilikama nikada nisu uradile ništa slično. "Molim sve Beograđane da ne misle o politici kada budu prolazili ovom ulicom, već da misle o čoveku koji je ovde ušao boreći se protiv nacizma i doneo slobodu ovom gradu", rekao je Vulin.

Vulin je istakao da je danas "veliki dan za istinu", jer ulice u Beogradu dobijaju imena po zapovednicima Narodnooslobodilačke vojske Peki Dapčeviću i Koči Popoviću, koje je nazvao herojima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cetnik otisic

    19. oktobar 2014 | 15:15

    Nikad se partizani nebi dovukli do cacka da nije crvene armije znaci crvena armija je oslobodila Srbiju svaka čast Peko ti si bio Srbin pre svega a ovaj koca je bio opsjednut mržnjom prema ravnogorcima

  • max

    19. oktobar 2014 | 16:20

    Sramota,velika sramota,naj vece zlo srba je komunizam sa sve ovim dva titova poltrona!

  • marko

    19. oktobar 2014 | 15:46

    Bravo. Sve cestitke za ovakve poteze. Vreme je i bilo, da se pravda vrati u nas lepi Beograd i daju ulice zasluzenim gradjanima. Samo napred.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA