PROSVETARI: Nećemo kopati po kontejnerima da bismo se prehranili!

Nezadovoljni najavom smanjenja plata u okviru vladinih mera štednje, četiri najveća sindikata prosvete organizovali su danas protest u Beogradu. Protest je početo u 13 sati na Trgu Nikole Pašića i brojao je nekoliko stotina prosvetnih radnika, kao i onih koji su iz solidarnosti došli da pruže podršku

  • 7

Trg Nikole Pašića tutnjao je od galame, zvižduka i pokliča. Sa zvučnika je dopirala čuvena pesma “Anđele”, Bore Čorbe koja je, izgleda, vremenom postala narodna himna, svojevrstan poklič patriotizmu, a ujedno i večiti nagoveštaj promena.

I pored ledene kiše i hladnoće koja je nagrizala kosti, na trgu je stajalo više stotina prosvetara i onih koji su tu došli iz čistog razumevanja i solidarnosti. Stajali su pod kišobranima, zbijeni jedni do drugih, na vetru su se vijorile zastave sa različitim sloganima, i čekalo se da na prethodno postavljenu tribinu stane predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević kako bi protest i zvanično počeo.

Gospodin Matijević je pozdravio sve pristune i zahvalio se svima koji su došli, istakavši da činjenica da se toliko kolega I dobrih ljudi okupilo na trgu pokazuje samo koliko su svi ujedinjeni, jaki I da će se izboriti za ono što traže.

Matijević se dalje osvnuro na činjenicu da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja na obrazovanje izdvaja ispodprosečnu sumu, svega 3,18 odsto bruto nacionalnog dohotka (u Evropi je prosek izdvajanja 6,5 odsto), dodavši da je I ta smešna cifra snižena na poražavajućih 3 odsto.

Tribina se, dalje, temeljila na diskutovanju o nedavnoj izjavi ministra Verbića o nemogućnosti da se spreči snižavanje plata. Pri samom pomenu Verbićevog imena, iz mase su se čuli zvižduci i gromoglasni pokliči “Sramota!” Tom prilikom je gospodin Matijević Verbiću “nadeo” novu titulu:

- Ministar Verbić više ne zaslužuje da nosi titulu ministra obrazovanja. On je, od danas, ministar propadanja obrazovanja! Ako može da dozvoli ovo što se dešava, onda je direktni akter u spiralnom uništavanju prosvete i saučesnik u propadanju svake obrazovne institucije!

Nikada nećemo dozvoliti da ronjamo po kontejnerima da bismo se prehranili! Nikada nećemo dozvoliti da se sakrivamo po hodnicima Elektrodistribucije kako bismo se ugrejali ili da sa plastičnim karticama trčimo po gradu do narodnih kuhinja, čekajući na kutlaču supe da bi nam rekli kako smo dobri za saradnju. Nećemo se smiriti dok nam ne date ono što nam sleduje!

Matijević je dalje istakao da su prosvetni radnici najmanje plaćeni od svih javnih službi, jer je prosek primanja u prosveti 43.000, a sa najavljenim smanjenjem iznosio bi samo 39.000 dinara.

Dodao da su u planu protesti u novembru i decembru, jer predstoje pregovori o zakonu o osnovama sistema obrazovanja i o kolektivnim ugovorima.

Prosvetari traže da budu izuzeti iz smanjenja zarada, donošenje zakona o platnim razredima i otpočinjanje pregovora o kolektivnom ugovoru.

Iako je ministar Verbić rekao da je štrajk "bespredmetan jer je smanjenje plata u prosveti neminovno" posle ovakvog protesta ostaje pitanje da li će se stvari okrenuti u korist prosvetara. S obzirom na ton današnjeg štrajka, ne bi iznenadilo da se prosvetari širom zemlje udruže i odluče na apsolutni bojkot.

(Emilija Cvijanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gibli

    22. oktobar 2014 | 17:23

    Ima ko hoce da radi i za vase pare! Svake godine,sramota bre..

  • Dragisa

    22. oktobar 2014 | 18:09

    Sve Vas treba otpustiti jer non stop strajkujete i to svake godine! Da li vi zaradite i ono sto primate pitanje je sad? Deca nemaju nikakvo znanje zarad vaseg strajka! Dokle vise ?

  • uco

    22. oktobar 2014 | 20:33

    Platiti ih samo onoliko koliko budu radili u mesecu, pa neka strajkuju. Ako im se ne svidja neka napuste skole, nezaposlenih prosvetnih radnika ima na berzi rada. Oni ce sigurno prihvatiti njihov posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA