STRAŠNO: U Beogradu podmetnuta čak četvrtina požara!

Tehničari Odeljenja za fizičko veštačenje na mesto požara stupaju kada su ugroženi životi, pri nastanku velike materijalne štete, ili kada postoji sumnja da je vatra podmetnuta

  • 2

Nepoštovanje protivpožarne preventive, odnosno nehat ljudi, neodržavanje instalacija ili loša gradnja uzroci su polovine požara u Srbiji. Namerno paljenje vatre zabeleženo je kod 20 do 30 odsto slučajeva, dok je svega u 20 odsto slučajeva uzrok kvar na električnim uređajima.

Kako pišu "Novosti", forenzičari za istragu uzroka požara, koji dokaze traže u zgarištima, na terenu su najmanje jednom nedeljno. U Beogradu i okolini nedavno je sedam požara dospelo u žižu javnosti. Među njima su stradanje dvoje mališana u Malom ritu u Pančevu, i troje dece u barakama u Novom Beogradu.

Tehničari Odeljenja za fizičko veštačenje na mesto požara stupaju kada su ugroženi životi, pri nastanku velike materijalne štete, ili kada postoji sumnja da je vatra podmetnuta.

- Naš tim čine inženjeri tehničkih nauka, različitih profila, jer ovaj posao zahteva multidisciplinarnu akciju. Proces dolaženja do uzroka nije nimalo lak, jer se dešava da vatrogasci prilikom gašenja požara oštete tragove koji mogu da pomognu prilikom rasvetljavanja slučaja. Zbog toga tehničara moraju biti upućeni u specifičnosti mesta na kome je vatra buknula - priča Ilija Đinović, po stažu najstariji tehničar Odeljenja za veštačenje požara Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP Srbije.

Svaki detalj može odigrati ključnu ulogu u istrazi.

- Dobra rekonstrukcija događaja je veoma bitna. Ona se najčešće vrši na osnovu zaostalih produkata sagorevanja. Tako se pojavljuje takozvani požarni levak, trag čađi koji ostaje onda kada je vatra izbila sa poda, tačnije unutar prostorije - objašnjava Đinović.

Jedna od najboljih laboratorija na Balkanu, takođe, na raspolaganju je ovoj službi, pa se tako utvrđuje da li se lakozapaljiva supstanca našla tamo gde joj nikako nije bilo mesto - u slučaju podmetanja požara. Ipak, u većini slučajeva, inicijator je - nehat.

- Tako je otkriveno da je požar u zgradi "Dunav osiguranja" u Makedonskoj, koji se dogodio početkom ove godine, krenuo iz kante za smeće, zbog pikavca - kaže on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA