REŠITE ZLOČIN PREKO DNK: Ovo i još mnogo toga čeka posetioce 8. Festivala nauke!

Zainteresovani da se oprobaju u forenzici, da vide kako se pripremala hrana u neolitskom dobu, da saznaju zašto boli zub i još mnogo toga mogu posetiti predstojeći 8. Festival nauke pod sloganom "Sve je moguće" od 4. do 7. decembra

  • 0

Na Festivalu nauke posetioci će biti u prilici da prisustvuju pravom "mestu zločina" i da vide kako se rešavaju zločini putem DNK, najavila je Anđelka Vučetić-Dragović iz Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP.

Zainteresovani će moći da se oprobaju u forenzici, da vide kako se pripremala hrana u neolitskom dobu, da saznaju zašto boli zub i još mnogo toga što nudi predstojeći 8. Festival nauke pod sloganom "Sve je moguće" od 4. do 7. decembra.

"Prikazaćemo kako se naukom borimo protiv kriminala", rekla je ona i dodala da će pokazati kako se detektuju biološki tragovi, kako se lice može identifikovati na osnovu glasa, kako se detektuju narkotici ili kako se podižu tragovi otisaka obuće. A pokazaće i kako da građani razlikuju originalna dokumenta od falsifikovanih.

Stomatolog Vesna Miletić je rekla da će pokazati da uz pomoć nauke znaju zašto zub boli, ali i kako su nastali materijali za popravku zuba, kao što je bela plomba. Miletić je najavila i program "Put u središte zuba" u okviru kojeg će posetioci biti u prilici da osete kako to izgleda kada živac boli i da bukvalno uđu u zub.

Arheolog Kristina Penezić rekla je da će predstaviti rekonstruisanu neolitsku kuću i deo u kojem se pripremala hrana u tom periodu. "Prikazaćemo kako se pripremala hrana u praistoriji, kako je bila konzumirana i koje su sličnosti i razlike, odnosno da li je tada bilo bolje ili je sada", rekla je ona.

Kako se suši voće, povrće i lekovito bilje, kako se dobija zdrav suv proizvod, kako se pravi solarni šporet ili šta je to reciklaža i zašto je ona bitna je deo programa Solargo tima, najavio je predstavnik te kompanije Nemanja Janjić.

"Više od 16.000 đaka iz osnovnih škola se već prijavilo da će posetiti Festival nauke i to je razlog zašto mi ovo radimo: za đake, za obrazovanje", istakla je koordinatorka programa Zorana Kurbalija. Ona je napomenula da će na Festivalu posetioci, između ostalog, moći da nauče kako da realizuju svoju ideju i da uvide da nauka živi oko svih i da svakodnevno ulepšava svačiji život.

Predstavnica kompanije NIS Sanja Lubardić rekla je da je logično da ta kompanija podrži nauku, kao i mlade autore, jer su im upravo oni u fokusu. Ona je najavila program "Od zemlje zemlji", kao i "Nevidljivi svet nafte" i foto konkurs na Instagramu kroz koji će najbolji osvojiti različite nagrade.

Festival će biti održan u Zepter Expo centru (bivša RK Kluz), Studentskom kulturnom centru i Galeriji Narodne banke Srbije, gde će se festivalski program svakog dana odvijati u nekoliko zona. Ulaznice po ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanje manifestacije, karte će se prodavati i na svim lokacijama Festivala. Festivalska karta važi za jedan dan, a deca do pet godina starosti, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Pojedinačne ulaznice za program u SKC-u i u prostoru Galerije Narodne banke Srbije se mogu kupiti na licu mesta po ceni od 300 dinara. Za pojedine programe na Velikoj sceni Studentskog kulturnog centra neophodna je rezervacija po ceni od 100 dinara. Radno vreme Festivala nauke u četvrtak i petak je od 10 do 18, kada su i dani preporučeni za školske posete, dok je u subotu i nedelju od 11 do 20 časova.

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u regionu, a misija mu je da istakne značaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA