Četiri dana naučnog spektakla: 26.000 ljudi posetilo Festival nauke

U znaku 26.000 posetilaca, 450 škola i mnogo radoznalih lica, protekao je osmi Festival nauke u Beogradu

  • 1

Pod sloganom "Sve je moguće", od 4. decembra do danas, u programima je učestvovalo više od 550 naučnika u Zepter Expo centru, Studentskom kulturnom centru i Galeriji Narodne banke Srbije, pokazujući kroz različite eksperimente i atraktivna predavanja da nauka može da bude zabavna.

Omiljena naučna zabava posetilaca ove godine, kako mlađih tako i starijih, bila je igranka sa studentima Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su složene naučne zakone i pravilnosti objašnjavali na jednostavan način i to uz pomoć vatre i elektriciteta "obuvenih" specijalno za ovu priliku u plesne cipele.

Igranje sa umom i čulima dobilo je novu dimenziju u "Ejmsovoj sobi" koja se pokazala kao jedan od najzanimljivijih kutaka Festivala, prostor u kojem veliki postaju mali, a mali uz pomoć nauke veći nego ikada.

Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" upoznao je posetioce sa životom drveća i pričama koje kriju krošnje pune raznobojnog lišća, dok je kroz velike teleskope Matematičkog fakulteta bilo moguće videti zvezde i daleke planete.

Uz pomoć stručnjaka sa Farmaceutskog fakulteta zabeleženi su razdragani trenuci pod UV zracima, u TV studiju Superškole u ulozi voditelja oprobali su se mnogi mališani, sa studentima Stomatološkog fakulteta naučili su kako da neguju i popravljaju zube, a uz pomoć forenzičara iz Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra rešavali su detektivske slučajeve.

Prvi put na Festivalu nauke ove godine otvorena je Svemoguća zona namenjena svim naučnicima, zanatlijama i kreativcima koji su svoje ideje uz pomoć nauke preveli u dela.

Najveće interesovanje izazvali su naučnici iz Slovenije koji su pokazali da je uz pomoć 3D štampača moguće napraviti sve, pa čak i jedinstvene snežne pahuljice.

Naučnici iz Švedske izveli su neponovljivi biološki šou, a njihove kolege iz Nemačke predstavili su Ig-Nobelovu nagradu koju su ove godine dobili za svoje fenomenalno i pomalo suludo otkriće.

"Eksplodirajuća otkrića" i "Kreativni problemi" bili su medju najposećenijim programima na Naučno-fantastičnoj bini, gde nije manjkalo eksplozija i poigravanja sa naukom na 101 način.

Prva Zelena zona zablistala je u Galeriji NNS gde su posetioci upoznati sa stanjem u kojem se nalazi naš zajednički dom - planeta Zemlja - kao i sa načinima na koje možemo da je spasemo i sačuvamo za buduće generacije.

Međunarodna unija za zaštitu prirode predstavila je ugrožene, čudesne vrste, Fondacija za zaštitu ptica grabljivica otkrila je tajne urbanih predatora, a Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu dočarao je kako biljke mogu da nam pomognu u proizvodnji kiseonika, alternativnih vidova energije...

(Telegraf.rs/24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko Budživojević ex Budživoje Stojković

    8. decembar 2014 | 15:50

    Kao dvadesetšesthiljaditi pozdravljam ovu pamet i mladost... ima nade za ovaj narod

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA