NA PIVU SA NIKOLOM TESLOM: Otkrivamo u kojoj beogradskoj kafani je uživao Tesla!

Veliki mislioci, naučnici, umetnici, političari starog Beograda okupljali su se u kafanama kao centrima kulture, umetnosti, i aktuelne misli tog vremena. Pored Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Mike Alasa, i drugih velikih imena, u kafanu je odlazio i Nikola Tesla!

  • 5

Beograd u svojim zidinama i ulicama krije brojne priče, istorijski značajne događaje i turbulencije, a čuva i jednu zauvek i oduvek značajnu instituciju - kafanuU periodu kada su nastale i počele da se formiraju kafane su čuvale sav kulturni život Beograda.

U kafane su odlazili svi veliki mislioci i intelektualci tog vremena, kao i umetnici, sportisti, političari, i, naravno, obično građanstvo. Svi su se oni zajedno kasnije našli pod terminom "boemi", a u momentu kada su živeli, u kafanama su stvarali, pričali, planirali, pisali - rečju, živeli.

Pored imena Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Mike Alasa, i drugih nailazimo i na ime Nikole Tesle kao ljubitelja institucije kafane!

Kada je prvi i jedini put posetio Beograd, Nikola Tesla je svratio u kafanu SMUTEKOVAC koja je bila na SENJAKU, na prostoru gde je danas BIP, tačnije - kraj ortopedije gde je BIP. Dobro očuvane fotografije iz ovog perioda nema, ali postoji zapis da je Tesla, taj jedan dan, uživao u Smutekovcu i lepoti beogradske čaršije. 

Inače, čitav kraj je dobio ime po vlasniku pivare SMUTEKU pa je narod tako i sam kraj nazvao.

(Emilija Cvijanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    15. decembar 2014 | 18:48

    Tesla je bio, samo jedan dan u Beogradu, i verovatno su ga tamo odveli na kratko.U to vreme, taj kraj nije imao nikakve veze, sa carsijom,vec je bio periferija... (Ovo tvrdim, jer genetacijama, moja familija, zivi na Senjaku.)...

  • Heroj

    16. decembar 2014 | 22:11

    Jos bi mi bili u mraku da nije bilo tebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA