LEZBEJSKO PROLEĆE: Održan prvi ženski gej marš u Beogradu, da li je protekao bez incidenata?

U okviru manifestacije Lezbejsko proleće, u Beogradu su se okupile LGBT aktivistkinje iz celoga sveta, a događaj je završen šetnjom

  • 23

Četvorodnevna manifestacija pod nazivom Lezbejsko proleće u Beogradu, završena je u nedelju, a okupila je više od 100 žena iz Srbije, regiona i sveta. Kruna ovog događaja bio je Lezbejski marš, prvi na Balkanu.

Poslednjeg dana ove manifestacije bio je organizovan prvi Lezbejski marš na ovim prostorima koji je počeo u Pionirskom parku i završio se u prostorijama Centra za kulturnu dekontaminaciju. Marš je bio organizovan isključivo za žene i okupio je oko 100 žena, uključujući i Romkinje iz Niša i Novog Bečeja, aktivistkinje iz Francuske lezbejske mreže koje su zajedno hodale ulicama Beograda prvi put isključivo za lezbejska prava i vidljivost lezbejki u društvu.

- Lezbejski marš predstavlja vrhunac programa Lezbejskog proleća koje smo organizovale jer smatramo da su lezbejke generalno višestruko nevidljive u društvu. Mi smo tu, na protestima, a nema nas. Na radničkim protestima, na ženskim protestima, na Prajdu… Nigde nema lezbejki i uvek je neka druga scena u prvom planu. Izuzetno je važno da žene generalno, prvenstveno lezbejke, a onda i sve drugarice koje su heteroseksualne, biseksualne, kvir, zauzmu javni prostor same - kaže Ana Pandej, aktivistkinja i jedna od organizatorki Lezbejskog proleća

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

- Izlaskom na ulicu pokazujemo da nismo uvezene sa Zapada, mi postojimo u ovoj zemlji, mi smo građanke ovog društva i mi gradimo ovo društvo i trudimo se da se navikne na promene. Promene su tu kada ljudi shvate koliko je politička opresija vezana za žene, a onda tek za lezbejke u stvari sveprisutna. Danas smo iskoračile iz toga i rekle da nećemo da budemo u sistemu koji nas tlači, a time, svesne smo, postajemo i pretnja. Ovim danas i celim programom pokazale smo našu snagu i činjenicu da smo potpuno sposobne i spremne da menjamo društvene okolnosti. To, naravno, nije lako, ali put je tek pred nam - rekla je Zoe Gudović, aktivistkinja i jedna od organizatorki Lezbejskog proleća.

Manifestacija Lezbejsko proleće otvorena je 16. aprila i trajala je četiri. Prva tri dana programa koji se dešavao u prostorijama Magacina u Kraljevića Marka bila su ispunjena raznovrsnim sadržajem sa lezbejskom i feminističkom tematikom: izložbom fotografija, projekcijama filmova, diskusijama, radionicama i žurkama.

Lezbejsko proleće je organizovano u okviru Svetskog marša žena, koji je ovih dana u okviru Feminističkog karavana bio u poseti Beogradu. 

Lezbejsko proleće je organizovala grupa nezavisnih aktivistkinja uz podršku Rekonstrukcije ženski fond, a u saradnji sa V(j)ešticama, BeFem-om, Labrisom, Autonomnim ženskim centrom, Skuvaricama, Foto studijom Novi dirižabl, Zvučnom etnografijom, People's Hostelom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosingas

    20. april 2015 | 14:05

    Drage moje,svi smo ovde nevidljivi u društvu,pa ne marširamo...zašto se gej populacije ovoliko eksponiraju,po ulici mislim? Živi i pusti druge da žive i smanjite politiku..toliko

  • Памтима

    20. april 2015 | 13:36

    Кога интересује шта те даме раде у својим постељама?

  • Dobro...

    20. april 2015 | 13:57

    I? Jel vam sad lakše? Lepo ste se družile, šetale, razmatrale perspektivu... Nadam se da ćete konačno shvatiti koliko ste nebitne. I nebitni. Samo iritantni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA