Zbog GRAFITA u Beogradu godišnje ode 150.000 EVRA!

Generalni direktor GSP "Beograd", Željko Milković, kaže da je poslednji incident koji se dogodio pred praznike, kada je zbog ispisivanja grafita zaustavljen tramvaj i uhapšen maloletnik od 15 godina, primer krajnje bahatosti. Naime, dečko je započeo "farbanje" na okretnici, a kada je vozilo krenulo, on je ušao u nameri da svoj "umetnički rad" dovrši na sledećoj stanici, dok putnici budu ulazili

  • 6

Vozila najvećeg javnog gradskog prevozniika u poslednje vreme često na meti bahatih “umetnika”

Ispisivanje grafita i žvrljanje po vozilima javnog gradskog prevoza iz kase GSP "Beograd" godišnje odnese 150.000 evra. A osim troška za prefarbavanje, neposredna šteta bahatih umetnika je i smanjen broj vozila u saobraćaju.

Generalni direktor GSP "Beograd", Željko Milković, kaže da je poslednji incident koji se dogodio pred praznike, kada je zbog ispisivanja grafita zaustavljen tramvaj i uhapšen maloletnik od 15 godina, primer krajnje bahatosti. Naime, dečko je započeo "farbanje" na okretnici, a kada je vozilo krenulo, on je ušao u nameri da svoj "umetnički rad" dovrši na sledećoj stanici, dok putnici budu ulazili.

- Oni to ispišu za kratko vreme. Nekad odrade deo, a nekada celu stranu vozila. Šteta je od 100 do čak 1.500 evra, koliko košta prefarbavanje - objašnjava Milković. - U proseku imamo svaki dan po jedno vozilo koje bude ispisano grafitima. U novcu je to 10.000-15.000 evra na mesečnom nivou, odnosno oko 150.000 evra godišnjeg troška.

Foto-ilustracija: Flickr/glocalproject Foto-ilustracija: Flickr/glocalproject

Šteta od grafita nije samo u trošku za njihovo uklanjanje, već i u tome što ta vozila bivaju isključena iz saobraćaja. S ozbirom na to da je za farbanje potrebno od osam do 10 sati, to znači da vozilo nije na liniji i ne prevozi putnike celo prepodne.

Vandalizam je na delu prevashodno na okretnicama, ali dešava se i da upadaju u krug firme.

- U depou "Sava" na Novom Beogradu preskaču ogradu, naročito u ranim jutarnjim satima - dodaje direktor GSP. - Tamo nemamo kamere, kako bismo mogli da pratimo šta se dešava oko celog kruga preduzeća. Postoji osvetljenje, ali ne pomaže mnogo.

Ne postoji efektan način kako bi se zaposleni u najvećem gradskom prevozniku izborili sa vandalizmom pojedinih Beograđana, osim da zasuču rukave i uzmu četku u ruke.

Kako da se borimo, jednostavno uzmemo farbu i prefarbamo grafit - kaže Milković. - U nekim slučajevima je moguće da se crteži skinu hemikalijama. Koristimo kiseline i druga hemijska sredstva, ali ako ne pomaže, uzimamo četku i farbamo.

(Telegraf.rs/Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krnjaca

    6. maj 2015 | 10:27

    Komunalci to naplate za pola dana

  • Suza

    6. maj 2015 | 12:13

    Bolje da decu pozovu da svoju mastu iskazu grafitima na zidovima, ogradama, dati im slobodu izrazavanja, a ne hapsiti decu i ponasati se prema njima kao prema kriminalcima, dok pravi mali kriminalci kradu i prebijaju. Grafiti mogu da budu i prava umetnicka dela. Obozavam grafite.

  • Bond

    6. maj 2015 | 12:43

    Zbog Beograda godisnje ode 30.000 ljudi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA