SLAVIMO SPASOVDAN: Beograđani sa patrijarhom i gradonačelnikom u svečanoj litiji (FOTO)

Posle liturgije u Vaznesenjskom hramu, krenula je svečana litija na čijem čelu su patrijarh srpski Irinej, gradonačelnik Beograda Siniša Mali

  • 3

Beograđani danas slave Spasovdan, krsnu slavu naše prestonice.

NARODNA VEROVANJA NA SPASOVDAN: Evo šta danas valja raditi, a šta ne!

Posle liturgije u Vaznesenjskom hramu, krenula je svečana litija  iz Ulice admirala Geprata kada su zazvonila zvona u svim gradskim i prigradskim crkvama. Na čelu litije je bio Jerusalimski krst, barjak Grada Beograda i konjica.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Tu su, takođe bili, i patrijarh srpski Irinej, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, kao i prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

U početku je bilo vrlo malo ljudi, ali se od Knez Mihailove priključilo čak nekoliko hiljada.  Litija je potom stigla do Saborne crkve, gde je bilo novo zaustavljanje uz molitvu.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Potom je nastavljena Pop Lukinom ulicom, preko Zelenog venca do Dobrinjske, gde je i završena.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Trasa litije je bila: Admirala Geprata (početak litije ispred Crkve Svetog Vaznesenja) - Kneza Miloša (od Admirala Geprata do Kralja Milana) - Kralja Milana - Terazije (zaustavljanje pet do deset minuta ispred hotela "Moskva") - Kneza Mihaila - Pariska (zaustavljanje ispred Saborne crkve) - Kneza Sime Markovića - Pop Lukina - Brankova - Kraljice Natalije (od Zelenog venca do Dobrinjske) - Dobrinjska.

(D.Č.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SPASOVDAN-Slava Gotovuse

    21. maj 2015 | 12:06

    I Gotovusa proslavlja svoju slavu Spasovdan.U jutarnjim satima sluzena je liturgija u crkvi Svetog Spasa,dok se u podne ocekuje litija na glavnim Gotovuskim ulicama,a u vecernjim satima u cast slave bice izveden i bogat kulturno umetnicki program u domu kulture.

  • Alex

    22. maj 2015 | 01:12

    I ovako moze da izgleda parada... Neozenjeni muskarci u haljinama raznih boja i zastavama. I nikom ne fali dlaka i nije problem zbog saobracaja tokom radne nedelje. Toliko o nasem licemerju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA