SREĆNA TI SLAVA BEOGRADE: Evo kako je Spasovdan postao krsna slava naše prestonice!

Spasovdan je krsna slava grada Beograda, koji time čuva spomen na taj dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom

  • 3

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Vaznesenje Gospodnje, praznik koji je u narodu poznat kao Spasovdan.

NARODNA VEROVANJA NA SPASOVDAN: Evo šta danas valja raditi, a šta ne!

Spasovdan je jedan od deset praznika posvećenih Gospodu Isusu Hristu, koji se obeležava 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Svetih Trojica (Duhova), i uvek je u četvrtak.

Vaznesenje Gospodnje je sećanje na dan kada se Isus Hristos četrdeseti dan posle vaskrsenja poslednji put javio svojim učenicima - dvanaestorici apostola i uzneo (vazneo) na nebo, i "seo s desne strane Boga".

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Spasovdan je krsna slava grada Beograda, koji time čuva spomen na taj dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a verski praznik za gradsku slavu.

Spasovdan je kao slava Beograda obnovljena 1993. godine kada je ulicama u centru grada prošla litija prvi put posle 46 godina.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Litija ima ustaljenu trasu beogradskim ulicama, simbolično zatvarajući krug u porti Vaznesenske crkve, koja je i građena kao gradski hram.

Obeležavanje gradske slave počeće liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi u 9 časova, dok će litija centralnim gradskim ulicama početi oko 11.30. Litija, u kojoj će učestvovati i konjica, zaustavljaće se kod Terazijske česme, Saborne crkve i u dvorištu Vaznesenjske crkve, gde će biti održan pomen civilima stradalim tokom bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941. godine.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Spasovdanska litija počeće u ulici Admirala Geprata, odakle će se nastaviti ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, Terazije, Kneza Mihaila, Pariskom, Kneza Sime Markovića, Brankovom, Kraljice Natalije do Dobrinjske.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @Žika Živac@

    21. maj 2015 | 08:25

    Srecna Slava grade moj!

  • Dejan B.

    21. maj 2015 | 08:18

    Spasi,Gospode,ljude Svoje i blagoslovi nasljedstvo Tvoje,pobjedu nad protivnicima darujuci i Krstom Svojim cuvajuci mnogostradalni narod nas.

  • @Žika Živac@

    21. maj 2015 | 10:05

    Čuvaj nas Boze od prljavstine nekulture i dodjoša!Sretna Slava i večan mi bio!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA