NEVEROVATNE CIFRE: U Beogradu ima 350.000 kokošaka i 19.000 ovaca!

Poljoprivredom se bavi čak 34. 000 domaćinstava u 14 beogradskih opština

  • 19

Znamo da je Beograd poznat po bogatom noćnom životu i mnogobrojnim kulturnim i sportskim manifestacijama, ali se može slobodno pohvaliti i poljoprivredom koja se prostire na dve trećine njegove teritorije - 66, 45 odsto!

Srbija je nekad imala 7 miliona svinja, a danas?! (VIDEO)

Mladenovačka živina, obrenovačke svinje, lazarevačke ovce i palilulska goveda su za ponos i diku. Ali takođe, njegov identitet čine i raskošni gročanski vinogradi i voćnjaci.

Dok zadruge zamiru, plodno zemljište se zloupotrebljava za gradnju, a nasipi za odbranu od poplava nikako da se završe, čak 34. 000 domaćinstava se bori da zaradi hleb na njivama i u štali. A bitka se vodi u čak 14 opština.

Oko 5. 000 domaćinstava u Mladenovcu drži skoro 350. 000 pernatih životinja. A broj kokošinjaca se povećava poslednjih godina. Ipak ''lajt'' piletina i dalje se bori sa tradicionalnim svinjskim pečenjem. U Obrenovcu se najviše gaje kalorični i sočni bravi.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na Paliluli dominira krupnija stoka, koja je višestruko korisna jer daje mleko i kolje se zbog mesa. Ona ima najviše goveda, oko 20. 000. Po statistici, na svaku od oko 1. 700 kuća koje tamo drže junice, krave, bikove i teliće, ide po dvadesetak grla.

I Lazarevac svoju stoku za trku ima! Papreno skup sir od ovčjeg mleka i ukusno jagnjeće pečenje stavljaju ovu opštinu sa oko 19. 000 ovaca na prvo mesto u kategoriji preživara sa runom.

Čak polovina gazdinstava se bavi voćarstvom. Grocka obiluje mnogobrojnim plantažama voća. U njoj i ostalim delovima grada, najviše ima jabuka, oko vrtoglavih milion i po stabala. Zatim slede kajsije, višnje, pa trešnje.

Po gročanskim obroncima ragzranati su nepregledni čokoti, tako da je ova opština veoma zaslužna i za činjenicu da je na nivou grada, pre dve godine, proizvedeno 16. 000 tona gvožđa.

( Telegraf.rs / Izvor: Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amer

    2. jun 2015 | 13:33

    Pa Beograd je jedno Veliko selo.

  • Bzvz

    2. jun 2015 | 13:20

    Hahahahah dve trecine beograda su sela

  • Veljko949

    2. jun 2015 | 13:52

    Лоше сте бројали. Јуче сам само у Кнез Михајловој видео стотинак оваца а кошке нисам ни бројао.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA