Azilanti na ''crno'' odsedaju u hostelima

Veliki broj azilanata sa Bliskog istoka krši propise vezane za boravak u gradu. Stranci imaju papire da u Srbiji provedu samo tri dana, ali taj rok često probiju

  • 1

Od početka godine beogradski hoteli i hosteli beleže značajan skok broja noćenja, što je posledica dolaska velikog broja imigranata sa Bliskog istoka. Tako, dok se beleži skok stranih "turista" u prestonici, plodove toga ubiraju oni koji "zažmure" ako gost bez dokumenata plati koju novčanicu preko za noć u krevetu.

DA LI IH IMA 300 ILI 30.000? Šta mislite koliko azilanata zaista šeta Srbijom?

I dok su parkovi u centru grada, naročito oko Železničke stanice, prepuni azilanata iz Sirije, Avganistana, Pakistana, ne manjka ih ni po hotelima i hostelima u centru grada. Iako im papiri iz Odeljenja za strance MUP Srbije dozvoljavaju da budu u zemlji samo 72 časa, koliko i hotelijeri mogu da ih ugoste, taj rok se često prekorači.

- U poslednjim mesecima imamo najviše državljana sa Bliskog istoka - rekla je Dragica Kandić iz hostela "Taš in".

- Popunjenost zavisi od dana, jer oni po zakonu mogu biti kod nas samo tri dana. Ipak, i kada ih zamolimo da napuste hostel, oni preda mnom okrenu broj drugog hostela i nađu nov smeštaj bez problema. Često to nije ni humano, kada morate čitavu porodicu sa malom decom da isterujete na ulicu. U oba slučaja, ispada da grešimo mi koji poštujemo zakon, jer sankcija nema, a plaćamo ceh i mi, jer gubimo mušteriju, ali i gost, jer nema gde da spava.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Smenjuju se tako i arapski gosti po baštama kafića u Kosovskoj ulici, jer su mnogi pronašli smeštaj u hotelu "Union" i u okolnim hostelima, gde je slobodnu sobu gotovo nemoguće pronaći. Neretko "domaćini" prilikom rezervacije soba pitaju pre odakle su gosti, nego koliko ih je.

- Takvo vođenje posla može negativno da se odrazi po vlasnike hostela - savetuje Žarko Gvero, sekretar Ferijalnog i hostelskog saveza Srbije.

- Sezona je u jeku, a neko može da izgubi prave turiste, koji će ih preporučiti za sledeću godinu svojim prijateljima da odsednu baš kod njih u Beogradu, a sve to zbog trenutne zarade. Takođe, Uprava za strance pravi češće kontrole, a kazne su velike ukoliko gost nije prijavljen. Ako nema papire, pokreće se i prekršajni postupak.

Oko 30 dosto je prosečna popunjenost beogradskih hostela, osim kada su neke velike kulturne manifestacije ili za doček Nove godine. Sada, krajem juna, vlasnici hostela zadovoljno trljaju ruke, jer im posao neočekivano ide sjajno.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Zakon o strancima kaže da pravno lice čiji je propust u organizaciji putovanja doveo do nezakonitog boravka stranog gosta biće kažnjeno od 100.000 do 500.000 dinara, s tim što teret pada i na odgovorno lice od 10.000 do 50.000 dinara.

Kazna od 20. 000 do 100. 000 dinara je za neprijavljen boravak, ako je u pitanju preduzetnik, dok se za fizičko lice iznos kreće od 5.000 do 25.000 dinara.

Posebne prohteve gosti sa Bliskog istoka nemaju, osim da u sobu gde je smeštena žena sa decom nema ulazaka. S druge strane ugostitelji nemaju primedbe na svoje goste sa Bliskog istoka - pošteno plaćaju, a ne zaboravljaju ni da ostave bakšiš.

Slično važi i za frizerske salone - muškarac ne sme biti u blizini dok se žena šiša, pa se tako često i radnja mora zabraviti tokom tretmana.

(Telegraf.rs / Izvor: novosti.online)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA